گرلین چیست؟ آیا می توانید از گرلین برای کاهش وزن استفاده کنید؟

گرلین هورمونی است که زمانی که معده خالی باشد از آن ترشح می شود. گرلین از طریق جریان خون به مغز می رسد و نورون های هایپوتالاموس را تحریک کرده و پیام گرسنگی را القا می کند. به همین دلیل، معمولا به آن “هورمون گرسنگی” گفته می شود.

گرلین چیست؟

تعریف این هورمون به عنوان هورمون گرسنگی نقش های آن را در بدن ساده تر از آنچه هست نشان می دهد. البته که گرلین با ارسال پیام هایی به مغز باعث ایجاد احساس گرسنگی می شود، اما این هورمون عملکرد های دیگری هم در بدن دارد.

زمانی که معده خالی از غذا باشد ، این هورمون را ترشح می کند. سطوح هورمون گرلین قبل از غذا خوردن به بالاترین حد خود می رسد. این هورمون از طریق جریان خون به بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس می رسد. هیپوتالاموس مسئول تنظیم گرسنگی، تشنگی، خلق و خو و عملکرد های فیزیکی دیگر است. گرلین باعث ترشح هورمون رشد از غده هیپوفیز می شود، که این هورمون باعث سوختن چربی و رشد عضلات می گردد.

زمانی که هورمون گرسنگی به گیرنده های خود در هیپوتالاموس متصل می شود، پیامی قوی مضمون بر تمام شدن غذا به بدن مخابره می شود. سپس شما احساس گرسنگی می کنید و این اتفاقات در بدن تان رخ می دهد:

  • شروع به سوزاندن چربی می کنید. گرلین باعث ترموژنز و اکسیداسیون چربی قهوه ای در سلول های چربی می شود. این یعنی بدن وارد حالت ذخیره انرژی می شود.
  • معده متساعد می شود. گرلین باعث افزایش تحرکات معده برای آماده سازی آن جهت دریافت و انتقال غذا به لوله گوارش می شود.
  • اشتهایتان افزایش پیدا می کند. مغز به ارسال پیام های گرسنگی ادامه می دهد تا زمانی که شروع به خوردن غذا کنید و پس از صرف غذا سطح هورمون گرلین به مدت 1 الی 3 ساعت کاهش پیدا می کند.
بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره آنتی اکسیدان ها و نقش آن در بدن

تحقیقات نشان می دهند که این هورمون علاوه بر نقشی که در مخابره پیام گرسنگی دارد، در تنظیم انسولین و قند خون، سلامت قلب، محافظت از استخوان ها و عضلات و همچنین محافظت در برابر سرطان موثر است.

نقش هورمون گرلین در گرسنگی
نقش هورمون گرلین در گرسنگی

چگونه سطح این هورمون را تغییر دهیم؟

با اینکه گرلین فواید بسیاری برای بدن دارد، علائم گرسنگی آن برای بسیاری از افراد آزار دهنده است و ترجیح می دهند سطح آن در خون کاهش یابد تا احساس بهتری داشته باشند. آیا بلوکه کردن این هورمون برای کمتر خوردن ممکن است؟ تحقیقات در مورد سطح هورمون گرلین به نتایج زیر دست یافته اند:

  • خواب کم باعث افزایش گرلین می شود

اگر به اندازه کافی نخوابید، سطح هورمون گرسنگی بالا می رود. بنابراین با داشتن یک خواب با کیفیت در طول شب می توانید به بلوکه کردن گرلین در بدن کمک کنید. همچنین ممکن است نیاز به تولید هورمون لپتین بیشتری داشته باشید؛ لپتین باعث کاهش اشتها و کمتر خوردن می شود. لپتین و گرلین در کنار یکدیگر کمک می کنند شما به اندازه نیاز غذا بخورید، اما اگر بخواهید وزن کم کنید ممکن است نیاز به لپتین بیشتری داشته باشید.

  • معده خالی باعث تحریک ترشح لپتین می شود

از آنجا که ترشح این هورمون با خالی شدن معده آغاز می شود، می توانید با خوردن وعده های کوچک در طول روز سطح گرلین را کاهش دهید. اما اگر هدف تان کاهش وزن است، می توانید از میانوعده های سالم کم کالری استفاده کنید تا در نهایت کالری دریافتی تان کمتر از کالری مصرفی تان باشد.

  • غذاهای پروتئینی به بلوکه کردن گرلین کمک می کنند

تحقیقات نشان می دهند که غذاهای حاوی پروتئین بالا باعث سرکوب هورمون گرسنگی در مدت طولانی تری می شوند. پروتئین های کم چرب برای افرادی که می خواهند بدنی عضلانی و ورزیده بسازند انتخاب هوشمندانه تری است.

  • کاهش وزن باعث افزایش گرلین می شود

افرادی که وزن کم کرده اند نسبت به افرادی که سال هاست وزن خود را ثابت نگه داشته اند گرلین بالاتری دارند. بنابراین برای کنترل سطح این هورمون سعی کنید وزن سالمی را ثابت نگه دارید.

بیشتر بخوانید:  7 راه بهبود خلق و خو با غذا

با این تفاسیر آیا می توانید از یک مکمل رژیمی یا بلوکه کننده گرلین برای کنترل سطوح این هورمون در بدن خود استفاده کنید؟ احتمالا خیر. بیشتر مکمل های رژیمی حاوی مواد گیاهی هستند و با ایجاد احساس سیری کمک می کنند به پیام های گرسنگی پاسخ ندهید و غذای کمتری مصرف کنید. با این حال به مکمل های گران قیمت نیاز ندارید تا کمتر غذا بخورید. غذاهای غنی از فیبر با هزینه کمتر و طعم بهتر فواید مشابهی دارند.

کاهش وزن
کاهش وزن

تحقیقات روی اثر هورمون ها بر کنترل وزن همچنان ادامه دارند. اما آنچه تا به حال برای ما مشخص است این است که سال ها زمان نیاز داریم تا بتوانیم از هورمون ها برای لاغری استفاده کنیم. تا آن زمان، توصیه بیشتر متخصصین تغذیه سالم خوردن، کنترل کالری وعده های غذایی، تحرک فراوان در طول روز است. اگر این روش ها برای شما کارساز نیست پیشنهاد می شود با پزشک خود مشورت کنید.

منبع نوشته 

https://www.verywellfit.com/ghrelin-how-the-hunger-hormone-works-3495267