هنگامی که با این تیتر روبه‌رو می‌شوید، احتمالا در ذهن‌تان می‌پرسید، آگاهانه غذا خوردن چیست؟

آگاهانه غذا خوردن خود یکی از روش‌های موثر برای لاغری است. روشی که می‌تواند موجب شود شما به مرور به وزن ایده‌آل خود برسید. 

اما آیا می‌دانید این روش از کجا آمده است؟ چگونه کار می‌کند و برای استفاده از آن باید به چه نکاتی توجه کنید؟ چگونه می‌تواند باعث لاغری شود و تا چه اندازه در رسیدن به وزن ایده‌آل شما موثر است؟

امروز بر آن شدیم تا شما را با این موضوع آشنا کنیم. موضوعی که می‌تواند بدون آسیب و با کمک کردن به سلامتی شما، وزن ایده‌آل را برای‌تان به همراه داشته باشد.

 پس در این مقاله همراه ما باشید تا با نکات لازم برای استفاده از ذهن آگاهی در هنگام غذا خوردن آشنا شوید و بتوانید از آن‌ها برای تجربه‌ی داشتن اندام متناسب استفاده کنید.

ریشه و بنیان مفهوم ذهن آگاهی و غذا خوردن ذهن آگاهانه

ذهن آگاهی، نوعی مراقبه است که از آیین بودایی معنا گرفته است. این فرایند شناختی حس کردن اکنون و این لحظه است. حس کردن احساسی که فرد در آن لحظه دارد.

به عبارت دیگر ذهن آگاهی یعنی آگاهی از لحظه. این شکل از مراقبه، به افراد کمک می‌کند تا احساسات خود را بهتر بشناسند و به آن آگاه باشند.

آگاهانه غذا خوردن هم شکلی از ذهن آگاهی است که برای بسیاری از اختلالات خوردن استفاده می‌شود. آگاهانه غذا خوردن به معنای استفاده از ذهن آگاهی برای توجه کامل به نشانه های جسمی هنگام غذا خوردن است.

در واقع آگاهانه غذا خوردن به ما یاد می‌دهد تا با توجه بیشتری غذا خوردن را شروع کنیم، دقت عمل بیشتری را برای انتخاب غذاها به خرج دهیم و با آگاهی بیشتری از کالری‌های مصرفی، از مواد غذایی استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید:  مدیریت اضطراب غذایی

فواید آگاهانه غذا خوردن

هنگامی که شما آگاهانه غذا می‌خورید، به خوبی می‌دانید که چرا غذا می‌خورید. چرا این غذا را انتخاب کرده‌اید و میزان غذایی که برای سیر شدن نیاز دارید چقدر است؟ بو، طعم و رنگ غذا را به خوب می‌بینید و احساس می‌کنید.پس می‌توانید از آن غذا به اندازه‌ی کافی لذت ببرید.

همه‌ی این موارد به شما کمک می‌کند تا با لذت بیشتری غذا بخورید اما اشتباه نکنید! این لذت بیشتر باعث چاقی شما نمی‌شود. بلکه وقتی شما با آگاهی بیشتری غذا می‌خورید، لقمه‌های خود را بیشتر می‌جوید پس به طبع آرام‌تر غذا می‌خورید.

همچنین بخوانید: چای سبز و 10 خاصیت شگفت انگیز آن

آرام غذا خوردن خود باعث می‌شود، زودتر احساس سیری کنید. پس شما کمتر غذا می‌خورید! همچنین چون آهسته غذا می‌خورید، هنگامی که سیر شوید تا پیغام سیر شدن به مغز شما برسد، لقمه‌های اضافی زیادی را نمی‌خورید! پس لقمه‌هایی که شما پس از سیری می خورید کاهش پیدا می‌کند و شما به اندازه‌ای که واقعا  گرسنه هستید، از مواد غذایی استفاده می‌کنید.

یکی دیگر از نکات مهم آگاهانه غذا خوردن، در این است که شما برای خود و سلامتی‌تان ارزش قائل می‌شوید، پس در انتخاب مواد غذایی مصرفی خود دقت عمل بیشتری را به خرج می‌دهید و حساسیت بیشتری دارید. 

20 نکته برای آن‌که آگاهانه غذا خوردن را تمرین کنید:

  1. آرام و بدون حواس پرتی غذا بخورید.
  2. لقمه‌هایتان را بارها بجوید. به این ترتیب طعم واقعی غذا را می‌چشید.
  3. به نشانه‌های گرسنگی جسمی خود گوش دهید تا بتوانید آن‌ها را بشناسید.
  4. هنگامی که واقعا گرسنه هستید، غذا خوردن را شروع کنید. با اشتها غذا بخورید.
  5. لقمه‌های کوچک بردارید و با آرامش لقمه‌ها را به دهان ببرید. 
  6. قبل از سیر شدن، غذا خوردن را کنار بگذارید.
  7. بین گرسنگی واقعی خود و هوس کردن تفاوت قائل شوید.
  8. قبل از غذا خوردن به رنگ‌ و بو و جزئیات غذا دقت کنید.
  9. با احساس خوب غذا بخورید. بدون اضطراب و احساس گناه.
  10. در هنگام غذا خوردن، فقط غذا بخورید. تلویزیون دیدن، صحبت کردن با دیگران، کار کردن با گوشی موبایل شما را از آگاهانه غذا خوردن دور می‌کند.
  11. در هنگام غذا خوردن به چاقی پس از غذا فکر نکنید تا بتوانید با لذت غذا بخورید.
  12. عوامل محرک گرسنگی خود را بشناسید تا از گرسنگی کاذب جلوگیری کنید.
  13. دقت بیشتری را برای انتخاب مواد غذایی مورد استفاده‌تان به خرج دهید.
  14. لیستی از کالری‌های مواد غذایی داشته باشید و قبل از مصرف هر غذایی بدانید که قرار است چقدر کالری دریافت کنید.
  15. از خوردن مواد غذایی پرکالری اما بی‌فایده و حتی مضر بپرهیزید.
  16. بر سر میز یا سفره حتما بنشینید و غذا بخورید.
  17. خوردن میان وعده و ریزه خواری را به حداقل برسانید.
  18. در ابتدای شروع غذا از خود بپرسید چرا غذا می‌خورید؟ این‌گونه حس بهتری به غذا خوردن خود پیدا می‌کنید.
  19. پس از اتمام غذا خوردن، چند لحظه‌ای را سر سفره باشید، به غذایی که میل کردید و طعم آن فکر کنید.
  20. بعد از غذا خوردن شکر گذاری کنید و با احساس قدردانی غذا بخورید.
بیشتر بخوانید:  رژیم کتوژنیک چه تاثیری بر دیابت نوع 2 دارد؟

و در یک کلام، بر روی غذا خوردن خود تمرکز کنید و در هنگام غذا خوردن فقط غذا بخورید!

همچنین بخوانید: 7 راه آسان برای کاهش چربی دور شکم

تمرین ذهن آگاهی

آگاهانه غذا خوردن نیز مانند تمام کارها، برای آن‌که تبدیل به عادت شود، نیازمند تمرین است. تمرین آگاهانه غذا خوردن بسیار ساده است. مواردی که در بالا ذکر کردیم، چیزهایی بودند که می‌توانید برای شروع آگاهانه غذا خوردن تمرین کنید.

اما برای این‌که بتوانید بسیار دقیق‌تر و بهتر با ذهن آگاهی در هنگام غذا خوردن آشنا شوید، می‌توانید کتاب‌هایی در این حوزه بخوانید. همچنین کارگاه‌ها و مکان‌هایی هستند که جمعی به این تمرینات می‌پردازند. می‌توانید به این گروه‌ها بپیوندید.

سخن آخر

در این روزها که زندگی به سمت صنعتی شدن پیش می‌رود، سرعت اتفاقات زندگی بسیار زیاد شده است. تمامی ما در طول زندگی صنعتی عادت کرده‌ایم، کارهای‌مان را با سرعت انجام دهیم تا به کارهای دیگرمان برسیم. اما در این بین لذت بردن از اتفاقات چه می‌شود؟

غذا خوردن یکی از کارهایی است که در زندگی صنعتی امروزه، در کنار کارهای دیگر انجام می‌شود. در این مقاله تلاش کردیم تا با فواید غذا خوردن با ذهن باز و آگاه آشنا شویم. فوایدی که می‌تواند به کاهش وزن نیز منجر شود و سلامت بدن را تامین کند. شما در زندگی صنعتی امروز که به سمت سرعت گرفتن پیش می‌رود، چطور آرامش را به زندگی خود می‌آورید؟