رشد جنین ماه به ماه

بارداری برای هر مادر دوران بسیار خاص، جذاب و مهمی است. آگاهی بیشتر خانم ها از این دوران به آنها کمک می کند تا در این نه ماه با سلامت کامل مسیر پر پیچ و خم را طی کنند که در نهایت منجر به تولد نوزادی سالم و دوست داشتنی می شود. تغییرات بدن در هفته های بارداری، رشد و نمو جنین در این هفته ها، توصیه ها و علائم طبیعی بدن برای مادران باردار مهم است.

لقاح تا تولد

مادران باردار پس از چند هفته متوجه تغییرات عمده و جزئی در بدن خود می شوند. در طول 9 ماه، بسیاری از سیستم‌های پیچیده بدن نوزاد در زمان‌بندی خاص خود شکل می‌گیرند که منجر به رشد بدن نوزاد از اولین ضربان قلب تا شنیدن صدای مادر در داخل رحم می‌شود. استفاده از تقویم بارداری روشی عالی برای جمع آوری اطلاعات در مورد نحوه رشد کودک بر اساس هفته های بارداری است. اگرچه شرایط هر مادر و نوزاد منحصر به فرد است، اما همه نوزادان یک فرآیند خاص و قابل پیش بینی بارداری را پشت سر می گذارند.

درست بعد از لقاح چه اتفاقی می افتد؟

در عرض 24 ساعت پس از لقاح، تخمک به سرعت به سلول های زیادی تقسیم می شود. تقریباً سه روز در لوله فالوپ باقی می ماند. سپس تخمک بارور شده (بلاستوسیست) به آرامی از طریق لوله فالوپ به رحم منتقل می شود، جایی که به آندومتر متصل می شود که به آن لانه گزینی می گویند.

قبل از کاشت، بلاستوسیست از پوشش محافظ خود خارج می شود. هنگامی که یک بلاستوسیست با اندومتر تعامل می کند، دو هورمون مبادله ای وجود دارد که به اتصال بلاستوسیست ها کمک می کند. برخی از زنان در طی یک یا دو روز پس از لقاح متوجه لکه بینی می شوند که کاملا طبیعی است. در عرض سه هفته، سلول های بلاستوسیست در نهایت یک توپ یا جنین کوچک را تشکیل می دهند. در این زمان، اولین سلول های عصبی کودک تشکیل شده است.

مراحل بارداری
مراحل بارداری

سه ماهه اول بارداری

سه ماهه اول بارداری تا  هفته 12 طول می کشد. سه ماهه اول بارداری شروع شکل گیری و رشد جنین است. در این سه ماهه، نوزاد از گروه کوچکی از سلول ها به جنینی با ویژگی های نوزاد تبدیل می شود.

ماه 1 (هفته 1 تا 4)

با رشد تخمک بارور شده، کیسه ای در اطراف آن تشکیل می شود که به تدریج با مایعی به نام کیسه آمنیوتیک پر می شود. در این مدت جفت نیز رشد می کند. جفت مواد مغذی را از مادر به نوزاد و مواد زائد را از نوزاد حمل می کند. در طول بارداری، جفت به عنوان یک منبع غذایی برای کودک عمل می کند.

بیشتر بخوانید:  10 عادت سالم برای بهداشت خواب

در این چند هفته اول، صورت دایره های سیاه بزرگی برای چشم ها ایجاد می کند. دهان، فک پایین و گلو در حال رشد هستند. سلول های خونی تشکیل می شوند و گردش خون آغاز می شود. لوله کوچک “قلب” تا پایان هفته چهارم 65 بار در دقیقه می زند. در پایان ماه اول، طول کودک شما حدود 1/4 اینچ از یک دانه برنج کوچکتر است.

ماه 2 (هفته 5 تا 8)

ویژگی های صورت کودک به رشد خود ادامه می دهد و قلب شروع به تپیدن می کند. اندام های داخلی کودک از جمله مغز و نخاع تشکیل شده است. جوانه‌های کوچکی که در نهایت به دست‌ها و پاها تبدیل می‌شوند همراه با آن انگشتان پا شکل می‌گیرند.

از آنجایی که این ساختارهای مهم در حال حاضر در حال توسعه هستند، مصرف ویتامین های دوران بارداری همراه با اسید فولیک برای جلوگیری از نقص مادرزادی مهم است. دستگاه گوارش و اندام های حسی نیز رشد می کنند. استخوان شروع به جایگزینی غضروف می کند. در حدود شش هفتگی، ضربان قلب کودک شما معمولاً قابل تشخیص است. در پایان ماه دوم، کودک شما حدود 1 اینچ طول و حدود 1/30 اونس وزن دارد.

ماه 3 (هفته 9 تا 12)

بازوها، دست ها و انگشتان کودک کاملاً شکل گرفته است. در این مرحله، کودک شما با انجام کارهایی مانند باز و بسته کردن مشت و دهانش شروع به کاوش می کند. ناخن ها شروع به رشد می کنند و دندان ها زیر لثه تشکیل می شوند. اندام های تناسلی نوزاد نیز رشد می کنند، اما تعیین جنسیت کودک دشوار است. سیستم گردش خون و ادرار کودک نیز کار می کند و کبد صفرا تولید می کند. در پایان ماه سوم، نوزاد حدود 4 اینچ طول و حدود 1 اونس وزن دارد.

سه ماهه دوم بارداری

این قسمت میانی بارداری اغلب بهترین قسمت بارداری در نظر گرفته می شود. در این زمان، تهوع صبحگاهی احتمالاً از بین رفته است. در این ماه، جنین شروع به ایجاد ویژگی های صورت می کند. جنین کوچکی که اکنون اثر انگشت منحصر به فردی دارد در محل مورد نظر خود مستقر می شود و قلبش در طول شبانه روز 25 لیتر خون پمپاژ می کند.

پس از چند هفته، اسکلت متراکم تر می شود و از غضروف لاستیکی به استخوان تبدیل می شود. توانایی شنیدن افزایش می یابد و مادر بیشتر احساس لرزش و لگد زدن نوزاد را حس می کند.

بیشتر بخوانید:  کاهش وزن سریع ، چگونه به روند کاهش وزن خود سرعت بخشیم ؟

ماه 4 (هفته 13 تا 16) بارداری

ضربان قلب نوزاد از طریق دستگاهی به نام داپلر شنیده می شود. پلک ها، ابروها، مژه ها، ناخن ها و مو تشکیل می شوند. دندان ها و استخوان ها متراکم تر می شوند. دست‌ها و پاهای کودک در حال حرکت هستند و کلیه‌ها نیز شروع به تولید ادرار می‌کنند. سیستم عصبی شروع به کار می کند. اکنون اندام تناسلی به طور کامل رشد کرده است و جنسیت نوزاد قابل تشخیص است. در پایان ماه چهارم، کودک شما حدود 6 اینچ طول و حدود 4 اونس وزن دارد.

ماه 5 (هفته 17 تا 20)

در این مرحله، ممکن است احساس کنید کودکتان می‌چرخد. موهای سر نوزاد شروع به رشد می کنند. این مو از کودک شما محافظت می کند و معمولاً در پایان هفته اول زندگی ریخته می شود.

پوست نوزاد با یک پوشش سفید به نام ورنیکس کازئوزا پوشیده شده است. این پوشش از پوست در برابر قرار گرفتن طولانی مدت در معرض مایع آمنیوتیک محافظت می کند. این پوشش درست قبل از تولد ریخته می شود. در پایان ماه پنجم، نوزاد حدود 10 اینچ طول و 1 پوند وزن دارد.

ماه 6 (هفته 21 تا 24)

اگر همین الان می توانستید به کودک خود نگاه کنید، می دیدید که پوست کودک شما قرمز، چروکیده است و رگ ها از طریق پوست شفاف کودک قابل مشاهده هستند. در این مرحله پلک ها شروع به کوچک شدن می کنند و جنین می تواند چشمان خود را باز کند. ریه های کودک نیز تشکیل شده است اما کاملاً کار نمی کند. رشد مغز نیز در این مرحله سریع است. کودک با حرکت یا افزایش نبض به صداها پاسخ می دهد. در پایان ماه ششم، نوزاد حدود 12 اینچ طول و حدود 2 پوند وزن دارد.

ماه 7 (هفته 25 تا 28)

کودک شما به بالغ شدن و ایجاد ذخایر چربی بدن ادامه می دهد. در این مرحله شنوایی کودک به طور کامل رشد می کند. کودک مدام تغییر وضعیت می دهد و به محرک هایی مانند صدا، درد و نور پاسخ می دهد. مایع آمنیوتیک شروع به کوچک شدن می کند. ریه های نوزاد در حال ساخت یک سورفکتانت هستند که به آنها در بدو تولد کمک می کند. در پایان ماه هفتم، کودک شما حدود 14 اینچ طول و 2 تا 4 پوند وزن دارد.

سه ماهه سوم بارداری

پوست جنین در سه ماهه سوم بارداری، چربی بیشتری جذب می کند، چین و چروک های آن را از بین می برد و پوست صاف می شود. ناخن های پا رشد می کنند و میلیاردها نورون مغزی تشکیل می شود.

بیشتر بخوانید:  غذا خوردن آگاهانه چگونه به لاغری کمک می کند؟

ماه 8 (هفته 29 تا 32) بارداری

کودک شما به بالغ شدن و ایجاد ذخایر چربی بدن ادامه می دهد. ممکن است متوجه شوید که کودک شما بیشتر لگد می زند. مغز کودک در این زمان به سرعت در حال رشد است و کودک شما می تواند ببیند و بشنود. اکثر سیستم های داخلی به خوبی توسعه یافته اند، اما ریه ها ممکن است نابالغ باشند.

استخوان‌های نوزاد سفت‌تر شده، جمجمه کمی نرم‌تر شده و از چهار استخوان تشکیل شد تا زایمان راحت‌تر شود. در این دوران وزن نوزاد سریعتر افزایش می یابد. طول نوزاد حدود 18 اینچ و وزن آن 5 پوند است.

ماه 9 (هفته 33 تا 36) بارداری

کودک شما به رشد و بلوغ خود ادامه می دهد. ریه ها به طور کامل رشد می کنند. حرکات کودک شما افزایش می یابد. کودک می تواند سر خود را بچرخاند و محیط اطراف خود را درک کند و به صداها، نور و تماس پاسخ دهد.

کودک در حال آماده شدن برای به دنیا آمدن است. ممکن است حرکت بیشتری را احساس کند. اما نوزاد موقعیت خود را تغییر می دهد تا برای زایمان آماده شود. کودک به سمت لگن پایین می رود تا برای زایمان آماده شود. کودک شما حدود 17 تا 19 اینچ قد دارد و از 5 پوند تا 6 پوند وزن دارد.

رشد جنین
رشد جنین

ماه 10 (هفته 37 تا 40)

پس از پایان ماه نهم، مادر باردار آماده زایمان است. ممکن است احساس کنید که کودک به دلیل فضای تنگ کمتر حرکت می کند. کودک در این مرحله آماده دیدار با جهان است. کودک شما حدود 18 تا 20 اینچ قد و حدود 7 پوند وزن دارد.

کلام پایانی 

نوزادان به ندرت در موعد مقرر به دنیا می آیند. تاریخ سررسید فقط تاریخی است که بر اساس میانگین محاسبه می شود. اکثر زنان در عرض دو هفته قبل یا دو هفته پس از موعد زایمان، زایمان می کنند. گاهی اوقات دلایل پزشکی برای مداخله و شروع زایمان زودتر وجود دارد.

بارداری دوران بسیار حساس و مهمی است. این که مادربداند هر ماه چه اتفاقی برای جنین می افتد باعث می شود بهترین کار را برای جنین انجام دهد تا نوزادان سالم تری داشته باشد و خطر بارداری خود را به حداقل برساند. 

منابع مقاله

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth

https://www.whattoexpect.com/first-year/month-by-month/

https://www.webmd.com/baby/ss/slideshow-fetal-development

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-care/art-20045302