سندروم روده تحریک پذیر یا IBS چیست؟

نام‌ های دیگر سندروم روده تحریک پذیر ، کولون اسپاستیک، کولون تحریک‌پذیر، کولیت مخاطی و کولیت اسپاستیک است. این بیماری با بیماری التهاب روده فرق دارد و به سایر بیماری‌های روده مرتبط نیست. IBS شامل گروهی از علائم روده‌ای می‌شود که معمولا با هم اتفاق می‌افتند و در شدت و زمان، از فردی به فرد دیگر متفاوت‌اند. با این وجود حداقل به مدت سه ماه و هر ماه، سه روز طول می‌کشد.

IBS
IBS

سندروم روده تحریک پذیر می‌تواند در بعضی موارد منجر به آسیب روده شود اما این موضوع شایع نیست.

سندروم روده تحریک پذیر خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش را افزایش نمی‌دهد، با این وجود می‌تواند روی زندگی تاثیر قابل توجهی بگذارد.

علائم IBS :

علائم IBS معمولا شامل موارد زیر است:

  • گرفتگی
  • شکم‌درد
  • نفخ و گاز
  • یبوست
  • اسهال

معمولا افراد مبتلا به این سندروم دور‌ه‌های یبوست و اسهال دارند. علائم نفخ و گاز معمولا پس از حرکت روده از بین می‌رود. علائم این مشکل همیشه ادامه‌دار نیستند. حل می‌شوند و دوباره باز می‌گردند. با این وجود بعضی افراد دچار علائم مزمن هستند.

علائم IBS در زنان

معمولا زنان این علائم را نزدیک زمان قاعدگی یا حین آن دارند. زنان یائسه نسبت به زنان دیگر کمتر به این علائم مبتلا می‌شوند. برخی زنان هم گزارش داده‌اند که بعضی از این علائم در دوران بارداری افزایش می‌یابد.

علائم IBS در مردان

علائم این بیماری در مردان هم مانند زنان است. با این وجود، مردان کمتری این علائم را گزارش می‌دهند یا به دنبال درمان آن می‌روند.

درد های سندروم روده تحریک پذیر

درد IBS مثل گرفتگی است اما همراه با این گرفتگی حداقل دو مورد دیگر را نیز تجربه می‌کنید:

  • کم شدن درد پس از حرکت روده
  • تغییر در تناوب حرکات روده
  • تغییر در ظاهر مدفوع

تشخیص IBS

ممکن است پزشک بتواند بر اساس علائمتان این بیماری را تشخیص دهد.  همچنین ممکن است برای پی بردن به دلائل احتمالی اقدامات زیر را نیز انجام دهد:

  • از شما بخواهد از رژیم غذایی خاصی پیروی کنید یا برخی از گروه‌های غذایی را برای مدتی از رژیم غذایی خود کنار بگذارید تا اگر آلرژی غذایی دارید مشخص شود.
  • از شما بخواهد برای تشخیص عفونت آزمایش مدفوع انجام دهید.
  • برای تشخیص بیماری سلیاک از شما بخواهد آزمایش خون انجام دهید.
  • کلونوسکوپی انجام دهید.
بیشتر بخوانید:  پدیده انگ چاقی و اثرات منفی آن بر روی زندگی افراد

معمولا کولونوسکوپی تنها زمانی انجام می‌شود که شک پزشک به کولیت، بیماری التهاب روده (بیماری کرون) یا سرطان باشد.

رژیم غذایی IBS

رژیم غذایی می‌تواند به بسیاری از افراد کمک کند که علائم را کاهش دهند. چون علائم این مشکل در افراد متفاوت با هم فرق دارد، رژیم‌های غذایی نیز باید متفاوت باشد.

رژیم غذایی مناسب برای درمان IBS
رژیم غذایی مناسب برای درمان IBS

درمان IBS

این مشکل درمانی ندارد. بیشتر اقدامات جهت کاهش علائم انجام می‌شود. معمولا این درمان‌های خانگی پیش از مصرف دارو پیشنهاد می‌شود.

درمان‌های خانگی IBS

برخی درمان‌های خانگی مشخص یا تغییر در سبک زندگی ‌می‌تواند علائم IBS را بدون استفاده از دارو کاهش دهد. مثال‌هایی از تغییر در سبک زندگی شامل موارد زیر است:

  • فعالیت ورزشی منظم
  • کم‌کردن مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار که روده را تحریک می‌کنند
  • خوردن وعده‌های غذایی با حجم کوچک
  • کاهش استرس (گفتاردرمانی می‌تواند مفید باشد)
  • مصرف پروبیوتیک (معمولا در روده باکتری خوب وجود دارد) برای کاهش نفخ و گاز معده
  • پرهیز از غذاهای سرخ‌کرده یا تند

غذاهایی که باید از آنها پرهیز کرد

هنگامیکه IBS دارید ممکن است مدیریت کردن رژیم غذایی مقداری زمان بیشتر ببرد اما اغلب ارزشش را دارد. تغییر مقدار غذا یا حذف برخی غذاها مانند لبنیات، غذاهای سرخ‌کرده و شکرهای غیر قابل هضم و لوبیا می‌تواند به کاهش علائم مختلف کمک کند. اضافه کردن ادویه و سبزیجاتی مانند زنجبیل، نعنا و بابونه به برخی افراد کمک می‌کند علائم IBS را کاهش دهند.

داروی IBS

اگر علائمتان از طریق روش‌های خانگی مانند تغییر سبک زندگی یا رژیم غذایی کاهش نیابد، ممکن است دکتر پیشنهاد کند که از دارو استفاده کنید. ممکن است افراد مختلف به یک داروی واحد، واکنش متفاوتی نشان دهند بنابراین برای اینکه ببینید چه دارویی برای شما مناسب است باید با پزشک مشورت کنید.

بیشتر بخوانید:  چاقی و فشارخون

پیش از مصرف، باید مانند همه داروهای دیگر پزشک خود را در جریان داروهایی که در حال حاضر از آنها استفاده می‌کنید (چه داروهای گیاهی و چه داروهای دیگری که بدون نسخه پزشک تهیه می‌کنید) قرار دهید. این به پزشک کمک می‌کند داروهایی که ممکن است با داروهای فعلی‌تان تداخل داشته باشد، تجویز نکند.

برخی داروها برای این مصرف می‌شوند که تمام علائم سندروم روده تحریک پذیر را درمان کنند، در حالیکه داروهای دیگر روی علائم خاصی از این دارو تمرکز دارند. داروهایی که استفاده می‌شوند شامل داروهای کنترل اسپاسم عضلانی، داروهای ضد یبوست و داروهای ضدافسردگی سه حلقه‌ای برای کاهش درد و آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. اگر علامت اصلی شما یبوست باشد معمولا داروهای لیناکلوتاید و لوبی پروستون هستند. این داروها توسط دانشکده آمریکایی مطالعه معده و روده و بیماری‌های آن پیشنهاد می‌شود.

چه چیز منجر به IBS می‌شود؟

اگرچه راه‌های زیادی برای درمان IBS وجود دارد، علت دقیق آن نامشخص است. علل محتمل شامل روده‌ بزرگ یا سیستم ایمنی بیش از اندازه حساس است. IBS پس از عفونت، هنگامی به وجود می‌آید که قبلا در مجرای گوارش باکتری وجود داشته است. پیشگیری از علل متفاوت احتمالی سخت است.

فرآیندهای جسمی IBS نیز می‌تواند متفاوت باشد اما ممکن است شامل این موارد باشد:

  • حرکات آرام اما اسپاستیک روده بزرگ که منجر به گرفتگی دردناک می‌شود.
  • میزان غیرعادی سرتونین در روده‌ بزرگ که در حرکات روده تاثیرگذار است.
  • بیماری سلیاک خفیف که به روده‌ها آسیب می‌رساند و منجر به بروز علائم IBS می‌گردد.

محرک‌های سندروم روده تحریک پذیر

کلید مدیریت علائم سندروم روده تحریک پذیر پرهیز از محرک‌هاست. بعضی غذاها و استرس و اضطراب می‌تواند محرک IBS برای بسیاری از مردم باشد.

برخی از غذاها برای حساسیت افراد مبتلا به IBS شایع هستند. با این وجود تعدادی از آنها ممکن است بیش از بقیه روی شما تاثیر بگذارد. ممکن است یادداشت‌برداری از غذاهایی که مصرف می‌کنید به شما در تشخیص محرک‌ها کمک کند.

بیشتر بخوانید:  بیماری پرولاکتینوما و علائم آن

اینکه بدانید چه شرایطی منجر به اضطراب در شما می‌شوند می‌تواند مفید باشد. این به شما کمک می‌کند یا برای پرهیز از این موقعیت‌ها برنامه‌ریزی کرده یا استراتژی‌هایی برای محدود کردن آنها اتخاذ کنید.

IBS و استرس

حرکت اتوماتیک سیستم هاضمه توسط سیستم عصبی به مقدار زیادی کنترل می‌شود. استرس می‌تواند روی اعصاب شما اثر بگذارد یا باعث شود سیستم هاضمه بیش از اندازه واکنش نشان دهد. اگر سندروم روده تحریک پذیر دارید،  روده بزرگتان ممکن است حتی به کوچک‌ترین اختلال در سیستم هاضمه واکنش نشان دهد. همچنین IBS تحت تاثیر سیستم ایمنی و سیستم ایمنی تحت تاثیر استرس می‌باشد.

سندروم روده تحریک پذیر چگونه باعث کاهش وزن می شود ؟

IBS روی وزن تمامی کسانی که به آن مبتلا می‌شوند تاثیر نمی‌گذارد. با این وجود این احتمال وجود دارد که اگر به اندازه‌ای که وزن خود را ثابت نگه دارید غذا نخورید، منجر به کاهش وزن شود. ممکن است گرفتگی درست بعد از غذا خوردن سراغ شما بیاید. اگر یکی از علائمی که مکررا تجربه می‌کنید اسهال است، ممکن است بدنتان تمامی مواد مغذی مورد نیازش را از غذایی که می‌خورید به دست نیاورد و وزنتان به این علت کاهش یابد.

کاهش وزن به علت بیماری IBS
کاهش وزن به علت بیماری IBS

IBS و اسهال

IBS همراه با اسهال، نوع خاصی از IBS می‌باشد که بیش از همه روی روده بزرگتان اثر می‌گذارد. علائم رایج IBS همراه با اسهال شامل از دست دادن گاه به گاه کنترل روده است.

IBS و یبوست

IBS همراه با یبوست نوعی از IBS است که روی بزرگسالان و نوجوانان اثر می‌گذارد. در این بیماری، مدفوع سخت است و دفع به صورت دیر به دیر صورت می‌گیرد. HBA

چکیده

بین سه تا 20 درصد آمریکایی‌ها علائم سندروم روده تحریک‌پذیر را تجربه می‌کنند. این بیماری بیشتر زنان را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بعضی افراد مبتلا به IBS علائم خفیف دارند اما علائم بعضی افراد دیگر شدید است و زندگی روزمره‌شان را مختل می‌کند.

 

منبع نوشته : 

https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome