همه چیز درباره سرطان سینه

سرطان سینه سرطانی است که در سلول های سینه ایجاد می شود. این نوع سرطان شایع ترین سرطان تهاجمی در زنان و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان پس از سرطان ریه است.

سرطان زمانی رخ می دهد که تغییراتی به نام جهش در ژن هایی که رشد سلولی را تنظیم می کنند رخ دهد. جهش ها به سلول ها اجازه تقسیم و تکثیر غیرقابل کنترل می دهند. به طور معمول، سرطان در لوبول ها یا مجاری پستان ایجاد می شود. لوبول ها غدد تولید کننده شیر هستند و مجاری هستند که شیر را از غدد به نوک پستان منتقل می کنند. سرطان همچنین می تواند در بافت چربی یا بافت همبند فیبری داخل سینه ایجاد شود. سلول های سرطانی کنترل نشده اغلب به سایر بافت های سالم پستان حمله می کنند و به غدد لنفاوی زیر بازو می روند. 

سرطان سینه
سرطان سینه

علائم

اولین نشانه های سرطان پستان معمولاً به صورت ناحیه ای از بافت ضخیم در سینه یا توده ای در سینه یا زیر بغل ظاهر می شود. علائم دیگر عبارتند از:

  • درد در زیر بغل یا سینه که با چرخه قاعدگی تغییر نمی کند.
  • سوراخ شدن یا قرمزی پوست سینه
  • بثورات در اطراف یا روی یکی از نوک سینه ها
  • ترشح از نوک پستان
  • تغییر در اندازه یا شکل سینه
  • لایه برداری یا پوسته پوسته شدن پوست سینه یا نوک سینه
  • یک نوک پستان فرورفته یا وارونه

بیشتر توده های سینه سرطانی نیستند. با این حال، زنان در صورت مشاهده توده در سینه باید به پزشک مراجعه کنند.

انواع سرطان سینه

انواع مختلفی از سرطان پستان وجود دارد.

آنژیوسارکوم

آنژیوسارکوم یک سرطان نادر است که در رگ های لنفاوی و دیواره رگ های خونی ایجاد می شود. رگ های لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی هستند که باکتری ها، ویروس ها و مواد زائد را از بدن جمع آوری و دفع می کند.

بیشتر بخوانید:  خارش پوست در دوران یائسگی و روش های درمان آن

آنژیوسارکوم می تواند در هر جایی از بدن رخ دهد اما اغلب در پوست سر و گردن رخ می دهد. به ندرت ممکن است روی پوست سایر قسمت های بدن مانند سینه ها ایجاد شود. ممکن است در بافت های عمیق تر مانند کبد و قلب رخ دهد. آنژیوسارکوم می تواند در مناطقی رخ دهد که قبلا با پرتودرمانی درمان شده اند. درمان آنژیوسارکوم به محل سرطان بستگی دارد. گزینه های درمانی ممکن است شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی باشد.

کارسینوم مجرای درجا 

کارسینوم مجرای درجا وجود سلول های غیر طبیعی در داخل مجرای شیر در پستان است.  این نوع سرطان  غیر تهاجمی است معمولاً در طول ماموگرافی به عنوان بخشی از غربالگری سرطان سینه یا برای بررسی توده پستان یافت می شود. در حالی که  این نوع از سرطان پستان اورژانسی نیست، نیاز به ارزیابی و بررسی گزینه های درمانی دارد. درمان ممکن است شامل جراحی پستان محافظت شده با اشعه یا جراحی برای برداشتن تمام بافت پستان باشد.

 سرطان سینه التهابی

سرطان التهابی نوع نادری از سرطان است که به سرعت پیشرفت می کند و سینه آسیب دیده را قرمز، متورم و حساس می کند. سرطان سینه التهابی زمانی اتفاق می‌افتد که سلول‌های سرطانی عروق لنفاوی پوست را مسدود می‌کنند و باعث تورم و قرمز شدن سینه می‌شوند.

سرطان التهابی یک سرطان محلی پیشرفته در نظر گرفته می شود، به این معنی که از نقطه منشا به بافت مجاور و احتمالاً به غدد لنفاوی مجاور گسترش می یابد. این نوع سرطان را می توان به راحتی با عفونت سینه که یکی از دلایل بسیار شایع قرمزی و تورم سینه است، اشتباه گرفت.

کارسینوم لوبولار مهاجم

سرطان لوبولار مهاجم نوعی سرطان است که از غدد تولید کننده شیر پستان (لوبول ها) شروع می شود. این نوع از سرطان سلول‌های سرطانی لوبول را از جایی که شروع کرده‌اند ترک کرده‌اند و پتانسیل گسترش به غدد لنفاوی و سایر نواحی بدن را دارند. کارسینوم لوبولار مهاجم بخش کوچکی از همه سرطان‌های سینه است.

بیشتر بخوانید:  15 راه طبیعی برای کاهش  تهوع صبحگاهی در دوران بارداری

کارسینوم لوبولار در محل

کارسینوم لوبولار در محل یک بیماری غیر معمول است که در آن سلول‌های غیرطبیعی در غدد پستانی (لوبول‌ها) تشکیل می‌شوند. کارسینوم لوبولار در محل ​​سرطان نیست، اما نشان می دهد که احتمال ابتلای فرد به این نوع سرطان بیشتر است. این بیماری اغلب نتیجه بیوپسی پستان است که به دلایل دیگری مانند توده مشکوک پستان یا ماموگرافی غیرطبیعی انجام می شود. زنان مبتلا به بیشتر در معرض ابتلا به سرطان مهاجم در هر دو پستان هستند.

عوامل خطر

علت دقیق این نوع سرطان هنوز ناشناخته است، اما برخی از عوامل احتمال ابتلا را افزایش می دهند. 

سن

خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش می یابد. در سن 20 سالگی، خطر ابتلا به سرطان 0.06 است. در سن 70 سالگی، این تعداد به 3.84 افزایش می یابد.

ژنتیک از عوامل موثر در بروز سرطان سینه 

زنان دارای جهش در ژن‌های BRCA1 و BRCA2 بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پستان، سرطان تخمدان یا هر دو هستند. افراد این ژن ها را از والدین خود به ارث می برند. جهش در ژن TP53 نیز با افزایش خطر ابتلا به آن مرتبط است. اگر یکی از بستگان نزدیک به سرطان سینه مبتلا باشد، احتمال ابتلای فرد به آن بیشتر است. 

سابقه سرطان سینه 

احتمال ابتلای مجدد به سرطان پستان در زنانی که قبلاً سرطان سینه داشته‌اند، بیشتر از زنانی است که سرطان سینه ندارند. داشتن برخی توده های غیر سرطانی پستان، خطر ابتلا به سرطان را در سنین بالاتر افزایش می دهد. به عنوان مثال می توان به هیپرپلازی مجرای آتیپیک یا کارسینوم لوبولار در محل اشاره کرد.

بافت متراکم سینه

زنانی که سینه های متراکم دارند بیشتر احتمال دارد  به سرطان پستان مبتلا شوند.

قرار گرفتن در معرض استروژن و شیردهی

به نظر می رسد شیردهی برای بیش از یک سال خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض استروژن خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش می دهد. 

بیشتر بخوانید:  تاثیر بیماری های روانی بر سلامت قلب و عروق در جوانان

وزن بدن

زنانی که پس از یائسگی دچار اضافه وزن یا چاقی می شوند، به دلیل افزایش سطح استروژن، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند.

اضافه وزن بعد از یائسگی
اضافه وزن بعد از یائسگی

مصرف الکل از عوامل ایجاد سرطان سینه 

مصرف منظم الکل در ایجاد سرطان پستان نقش دارد. احتمال ابتلا به سرطان در زنانی که الکل مصرف می کنند بیشتر از آنهایی است که مصرف نمی کنند. 

قرارگیری در معرض تشعشع

پرتودرمانی برای سرطان های مختلف ممکن است خطر ابتلا به سرطان پستان را در مراحل بعدی زندگی افزایش دهد.

تشخیص سرطان سینه

پزشک اغلب این نوع سرطان را در نتیجه غربالگری معمول یا زمانی که یک زن پس از مشاهده علائم به پزشک مراجعه می کند، تشخیص می دهد. چندین آزمایش و روش های تشخیصی به تایید تشخیص کمک می کند.این روش ها شامل :

  • معاینه پستان
  • تست های تصویربرداری
  • ماموگرافی
  • سونوگرافی
  • ام آر آی

درمان 

درمان به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • نوع و مرحله سرطان
  • حساسیت فرد به هورمون ها
  • سن، سلامت کلی و ترجیحات فرد

گزینه های اصلی درمان عبارتند از:

  • عمل جراحي
  • درمان بیولوژیکی یا دارو درمانی هدفمند
  • هورمون درمانی
  • شیمی درمانی
  • عمل جراحي

کلام پایانی 

سرطان پستان وجود سلول های بدخیم است که بر بافت سینه یا غدد پستانی تأثیر می گذارد. این نوع سرطان مختص زنان نیست اما اما این بیماری در بین زنان شایع تر است. درمان آن به عوامل متعددی از جمله اندازه و محل توده پستان، وسعت بیماری، سن بیمار، سلامت عمومی بیمار و شیوع بستگی دارد. معمولاً با چندین روش درمان می شود که بسته به شرایط جسمانی بیمار و نوع سرطان انتخاب می شوند.

 

منابع نوشته : 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470#:~:text=Doctors%20know%20that%20breast%20cancer,other%20parts%20of%20your%20body.

https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/37136

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3986-breast-cancer