آیا رابطه‌ای بین رژیم غذایی و میگرن وجود دارد؟

بیشتر ما گاهاَ به سردرد دچار می‌شویم. در حقیقت تا 75 درصد افراد سنین 18 تا 65 سال، ابتلا به سردرد در بازه‌های سالانه را گزارش می‌دهند. بیش از 30 درصد همان بزرگسالان سردرد میگرنی را گزارش داده‌اند. معمولا سردردهای میگرنی نسبت به سردرد شایع بیشتر طول می‌کشد و اثرات فیزیکی بیشتری هم دارد. مطالعات و تحقیقات جدید نشان داد‌ه‌اند که تغییر در رژیم غذایی می‌تواند احتمال ابتلا به سردرد میگرنی را کاهش دهد. برخی تغییرات در رژیم غذایی نیز می‌توانند روی تناوب ابتلا به سردرد میگرنی اثر بگذارند. برای اطلاعات بیشتر درباره درمان میگرن با رژیم غذایی و آنچه باید و نباید مصرف کرد، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

درمان میگرن با رژیم غذایی
درمان میگرن با رژیم غذایی

میگرن چه حسی دارد؟

هر کسی که تا به حال سردردمیگرنی را تجربه کرده می‌داند که با سردرد معمولی تفاوت‌هایی دارد. شدت درد بیشتر است و نیز علائم ناتوان‌کننده دیگری آن را همراهی می‌کنند.

میگرن نوعی سردرد شدید است که در دو طرف سر حس می‌شود و معمولا با تهوع یا حساسیت به نور همراه است. این به این علت است که هدایت اعصاب در مغز در سردرد میگرنی به صورت موقت تغییر می‌یابد. میگرن باعث تغییرات التهابی در سلول‌های عصبی می‌شود که درد را به وجود می‌آورند.

قبل از اینکه میگرن شروع شود ممکن است افراد نورهای چشمک‌زن ببینند یا در اندام‌ها احساس سوزن سوزن شدن کنند. به این چشمک‌های نور، هاله یا تشعشع نورانی نیز می‌گویند. سایر افراد غذاهای خاصی را هوس کرده یا پیش از اینکه میگرن شروع شود حساس و افسرده می‌شوند.

وقتی میگرن شروع می‌شود، فرد به خصوص به صدا یا نور حساس می‌شود. همچنین ممکن است دچار حالت تهوع شود و بالا بیاورد. این درد و علائم همراه آن از چند ساعت تا چند روز طول می‌کشند.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره هورمون درمانی در یائسگی

چه غذاهایی برای میگرن مفیدند؟

توجه به رژیم غذایی، یکی از بهترین دفاع‌های ممکن در برابر میگرن است. باید در رژیم غذایی خود از این نوع غذاها که از میگرن جلوگیری می‌کنند استفاده کرده و از آنهایی که محرک آن هستند پرهیز کنید.

غذاهای کامل و طبیعی که نگهدارنده یا طعم‌دهنده‌های مصنوعی ندارند برای شروع تغییر در رژیم غذایی مناسبند.

مطالعه کوچکی که روی 42 بزرگسال انجام شد، نشان داد که رژیم غذایی وگان یا حذف محرک‌های لبنی احتمالی می‌تواند برای افراد مبتلا به میگرن سودمند باشد.

حذف لبنیات مفید
حذف لبنیات مفید

بر اساس گفته کمیته پزشکی مسئول (PCRM)، که رژیم غذایی گیاه‌مخور را به عنوان راهی برای بهبود سلامتی معرفی می‌کند، باید غذاهایی که برای ایمنی از درد مفید هستند را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این غذاها عموما محرک شرایط خاص که شامل این بیماری هم هست، نیستند.

از نظر PCRM غذاها و نوشیدنی‌های زیر ایمن هستند:

  • سبزیجات نارنجی، زرد و سبز مانند کدو حلوایی، سیب‌زمینی، هویج و اسفناج
  • آب گازدار، آب معدنی یا آب شیر
  • برنج و به خصوص برنج قهوه‌ای
  • میوه خشک یا پخته به خصوص میوه‌های غیر مرکبات مانند گیلاس و کرن‌بری
  • شیرین‌کننده‌ها و طعم‌دهنده‌های طبیعی مانند شیره افرا و عصاره وانیل

بنیاد میگرنی آمریکا و انجمن بیماری‌های میگرن، برخی از گوشت‌های تازه، ماکیان و ماهی را به عنوان غذاهای ایمن طبقه‌بندی می‌کند. نکته اصلی این است که از انواعی که فرآوری‌شده و دودی هستند یا با خواباندن در ماست و غیره نرم شده‌اند پرهیز نماییم.

بنیاد میگرن آمریکا همچنین بیان می‌کند که ویتامین ب-2 یا ریبوفلاوین نیز می‌تواند تناوب میگرن را کاهش دهد. ویتامین ب-2 در فرآورده‌های حیوانی مانند سالمون و گوشت قرمز یافت می‌شود. همچنین در غلات و قارچ هم وجود دارد.

بیشتر بخوانید:  بیماری استئوپورز یا پوکی استخوان ، علائم و راه های درمان آن

چه چیزی می‌تواند منجر به بروز میگرن شود؟

زنانی که در نزدیکی قاعدگی یا در بارداری میزان استروژن خونشان پایین می‌آید نیز به علت نوسانات هورمونی دچار این سردردها می‌شوند.

غذاهایی که سرشار از سدیم هستند و غذاهایی که افزودنی‌هایی مثل مونوسدیم گلوتامات یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی مثل آسپارتام دارند نیز می‌توانند در درصد کمی از مردم منجر به سردردمیگرنی شوند.

سایر محرک‌های سردرد شامل موارد زیر است:

  • استرس
  • مصرف الکل
  • تغییرات هوایی
  • تغییر در برنامه خواب
  • داروهای خاص

چه کسانی دچار میگرن می‌شوند؟

اگر یکی یا هر دوی والدین شما دچارسردردهای میگرنی هستند، شما دارای 75 درصد شانس بیشتر برای ابتلا به این مشکل می‌باشید. همچنین احتمال ابتلای زنان به این سردردها، سه برابر مردان است.

زنان بیشتر از مردان به میگرن مبتلا می شوند.
زنان بیشتر از مردان به میگرن مبتلا می شوند.

چه غذاهایی محرک میگرن هستند؟

محدود کردن میزان غذاهای محرک میگرنی در رژیم غذایی یا حتی پرهیز کامل از آنها می‌تواند، تناوب این سردرد را کاهش دهد. افزودنی‌های غذایی مانند غذاهای فرآوری شده نیز، محرک‌های شایع آن هستند.

سایر غذاها یا افزودنی‌های غذایی شامل موارد زیر است:

  • تخم‌مرغ
  • گوجه
  • پیاز
  • محصولات لبنی
  • آرد شامل پاستا و محصولات نان
  • مرکبات
  • مواد مغذی در غذاها
  • الکل و به خصوص شراب قرمز
  • کافئین
  • افزودنی‌های غذایی مانند مونوسدیم گلوتامات
  • آسپارتام
  • الکل
  • پنیر قدیمی
  • آجیل

حتما ثبت آنچه می‌خورید و حسی که بعد از خوردن آن دارید را مدنظر داشته باشید. این به شما یا پزشکتان کمک می‌کند غذاها یا مواد  به‌خصوصی که محرک میگرن هستند را شناسایی کنید.

همچنین باید به مدت دو هفته رژیم غذایی ایمن را دنبال کنید. در این مدت، باید فقط غذاها و نوشیدنی‌هایی را مصرف کنید که در لیست ایمن قرار دارند و از غذاهایی که جزء محرک‌های شایع هستند پرهیز نمایید. همچنین در این دوره باید تناوب و شدت میگرن را یادداشت کنید.

بیشتر بخوانید:  مواد غذایی تشدید کننده میگرن

بعد از اینکه دو هفته گذشت، باید سایر غذاها را نیز دوباره در رژیم غذایی خود بگنجانید. این به شما اجازه می‌دهد متوجه شوید محرک‌های احتمالی‌تان چه هستند.

رژیم کتوژنیک که دارای چربی بالا، کربوهیدرات پایین و سرشار از پروتئین است می‌تواند درد ناشی از برخی بیماری‌های عصبی را کاهش دهد.

رژیم غذایی کتوژنیک مفید برای درمان میگرن
رژیم غذایی کتوژنیک مفید برای درمان میگرن

برخی مطالعات نشان داده‌اند که این ممکن است، راه غذایی برای آسودگی از میگرن باشد.

درمان از راه های دیگر :

اگر به دنبال درمان آنی این بیماری هستید، باید داروهای ضد درد که بدون نسخه پزشک قابل تهیه هستند را مصرف کرده و یا در اتاقی که نور کمی دارد یا کاملا تاریک است، استراحت کنید.

همچنین می‌توانید با آب‌خوردن یا نوشیدنی‌هایی که حاوی الکترولیت هستند، مانند نوشیدنی‌های ورزشی از علائمی مانند حالت تهوع و سرگیجه جلوگیری نمایید. خوردن بیسکوییت‌های ترد یا سایر غذاهایی که بوی کمی دارند نیز می‌تواند مفید باشد.

اگر درد ادامه پیدا کرد، پزشکتان برای شما نسخه‌هایی تجویز می‌کند که به کاهش شدت یا تناوب آن کمک می‌کند.

چکیده

اگر در حال تجربه علائم این بیماری را دارید، باید پزشکتان را ملاقات کنید. او علائم شما را معاینه کرده و امکان وجود سایر بیماری‌های زمینه‌ای که منجر به علائمتان می‌شود، را می‌سنجد.

او ممکن است برای معاینه، دستور سی‌تی‌اسکن، آزمایش خون یا شیر نخاعی دهد. همچنین ممکن است برای احتمال ابتلا به مشکلاتی مانند تومور، عفونت یا خونریزی مغزی آزمایش‌هایی انجام دهد.

برای کاهش دردهای میگرنی، باید از غذاهایی که می‌خورید یا علائمی که دارید یادداشت برداری کنید. این به شما و پزشکتان کمک می‌کند که محرک‌های احتمالی را شناسایی کرده و برای مدیریت آن ، برنامه شخص‌سازی شده تهیه نمایید.

 

منبع نوشته :

https://www.healthline.com/health/migraine/what-to-eat-when-you-have-a-migraine#takeaway