انگیزه چیست و راهکارهای موثر در پیدا کردن انگیزه
انگیزه در تقریبا هر آنچه انجام میدهیم نقش مهمی ایفا میکند. از از تختخواب بیرون آمدن در صبح تا انجام دادن فعالیتهای مختلف و حاضر شدن در محل کار، همه و همه به علت انگیزهای زمینهای است که ما را به کامل کردن کارهایی که زندگی برایمان تدارک دیده تشویق میکند.
صنم حافظ، دکتر روانشناس و عضو هیئت علمی دانشگاه کلمبیا میگوید “کلید زندگی سودمند، انگیزه است. برای مردم سخت است که بدون انگیزه کارهای مهم انجام دهند و بین کار و زندگی تعادل پیدا کنند و در نهایت از روز خود بیشترین استفاده را ببرند”.
این مقاله به بررسی موانع شایعی که سد راه انگیزه میشوند میپردازد. همچنین راههای عملی جهت پیدا کردن و کنترل انگیزه را حتی هنگامی که در انجام آن مشکل دارید، نشان میدهد.
چرا گاهی انگیزه داشتن سخت است؟
انگیزه داشتن برای بعضی مردم آسان است و آن ها میتوانند بدون دست دست کردن، کارهای روزانه را به انجام برسانند و از صبح تا شب خیلی کارآمد به زندگیشان برسند.
اما بقیه مردم حتی برای کارهای ساده نیز به سختی انگیزه پیدا میکنند. البته حتی برای کسانی که خیلی راحت انگیزه پیدا میکنند هم گاهی ممکن است انرژی داشتن برای انجام کارها گاها سخت باشد.
برخی از موانع شایع انگیزه را در ادامه بررسی کردهایم:
هدف نامشخص یا بیهدفی
برخی افراد بدون اینکه جهت خاصی را دنبال کنند، روزها، هفتهها یا ماهها با جریان زندگی در جهات مختلف حرکت میکنند. وقتی هدف مشخصی نداشته باشید، انگیزه پیدا کردن کار خیلی سختی است.
- صنم حافظ- دکتر روانشناس
لیست کارهای روزانه که باید انجام بدهید، لیست اهداف ماهانه و برنامهای که برای 5 سال آینده دارید میتواند الهامبخش باشد و به شما انرژی مثبت بدهد.
کمبود نظم شخصی
اینکه هدف و ماموریت داشته باشید قدم اول است. اما داشتن نظم شخصی هم برای انجام کاری که در دست دارید به همان اندازه مهم است. ریچل اوا دو (Rachel Eva Dew)، رئیس مدیریت اطلاعات، دکتر طب طبیعی و پزشک معتبر در حوزههای پزشکی طبیعی و پزشکی ترکیبی و نیز موسس ModiHealth میگوید که انگیزه یک رفتار اکتسابی است.
او اضافه میکند “بسیاری از مردم استراتژیهای نظم شخصی را از طریق ارزشها و درسهایی که از خانواده، ورزشهای گروهی و تجربیات مدرسه میگیرند، میآموزند. با این وجود، همه، استراتژیهای خوب جهت برهوری حداکثری را نیاموختهاند”.
هیچگاه برای یادگیری نظم شخصی دیر نیست اما به تمرکز نیاز دارد.
شک داشتن به توانایی خود و ترس از شکست
شکست میتواند منجر به احساسات زیادی مانند شرم، تنفر از خود، ناراحتی، نگرانی و استرس شود. معمولا همیشه اولین راه رسیدن به موفقیت خیلی گلآلود است. این احساسات خیلی نامطلوب هستند و پردازش آنها به نحو سالم میتواند چالشبرانگیز باشد.
ممکن است آن هایی که از شکست میترسند هرگز دست به اقدام نزنند.
صحبت کردن با رواندرمانگر درباره احساس شک به توانایی خود و ترس فلجکننده از شکست میتواند به غلبه به این مشکلات از راههای سالم و موثر کمک کند. ریچل گلدمن، روانشناس معتبر که در زمینه سلامتی و رفاه تخصص دارد میگوید “بسیاری از افراد ترس، احساسات یا افکار مربوط به شکست را تجربه میکنند اما تا زمانیکه تلاش نکنید هیچ گاه نخواهید دانست شکست میخورید یا پیروز میشوید. به خاطر داشته باشید که اگر آرام و با گامهای کوچک شروع کنید، راحتتر میتوانید به اهداف خود برسید”.
هول کردن
اگر بیش از حد توانتان کار داشته باشید دچار احساسات خفهکننده و فلجکننده میشوید.
دکتر حافظ میگوید “گاهی وقتی فرد هول میکند، ممکن است عقبنشینی کند و از تمامی کارهایی که باید آنها را انجام دهد پرهیز نماید”. اینکه به خود اجازه دهید که به کارها و تعهدات جدید نه بگویید، به خودتان زمان اختصاص دهید و بین کار و زندگی تعادل ایجاد کنید خیلی مفید است.
اضطراب، استرس و یا افسردگی
افرادی که معمولا با انگیزه هستند ممکن است گاها دچار سختی شوند. این زمانی اتفاق میافتد که سلامتی روانی در بهترین وضعیت خود نیست.
پیدا کردن راهکارهایی جهت کنار آمدن با استرس و اضطراب مانند مراقبه، ورزش و انجام دادن تمرینات ایزومتریک و مکالمه با دوستان میتواند مفید باشد.
اگر فکر میکنید افسردگی دارید و به دارو نیاز است، رواندرمانگر میتواند به شما کمک کند که آرامش و تعادل بیشتری پیدا کنید.
راههای اثباتشده جهت پیدا کردن انگیزه
هیچ گاه برای برطرف کردن موانع شایع انگیزه دیر نیست. اگر احساس میکنید کاری را پیش نمیبرید یا نمیدانید از کجا باید شروع کنید، نکاتی که در ادامه میآیند میتوانند به شما کمک کنند.
عادتها، کارها و الگوهای بد خود را بدون قضاوت شناسایی کنید
برطرف کردن هر مشکلی ابتدا به این نیاز دارد که وجود آن راتصدیق کنیم. از آنجایی که تشخیص نقاط ضعف میتواند به ما حس بدی دهد، انجام این کار میتواند سخت باشد اما سعی کنید به خاطر داشته باشید که هیچکس کامل نیست و خود را سختگیرانه قضاوت نکنید.
دکتر دو میگوید بسیاری از عادتهای ما ناخودآگاه هستند و ما آنها را به صورت خودکار انجام میدهیم. برای اینکه این الگوهای بد را از بین ببریم باید ابتدا از آنها آگاه باشیم.
اگر درباره الگوهایمان آگاهی کسب کنیم و اقدامات آگاهانه و پیوسته انجام دهیم میتوانیم عادات خود را تغییر داده تا چیزهایی که ما را از رسیدن به آنچه میخواهیم باز میدارند حذف کنیم.
- دکتر ریچل دو (Rachel Eva Dew)
هنگامی که از یک عادت یا الگوی بد که دارید آگاه میشوید، راههایی که از طریق آن مانع شما میشود را شناسایی کرده و سپس به بررسی راههای دیگر جهت کنترل کردن این الگو بپردازید.
انگیزه درونی ایجاد کنید
انگیزه درونی نوعی محرک درونی است که منجر میشود در فعالیتهایی که لذتبخش هستند شرکت کنیم.
دکتر حافظ میگوید “برخی انگیزههای درونی که منجر به کنجکاوی، رشد فردی، چالشها، حس وظیفه و تعلق، وابستگی و شناخت هدف میشوند، مانند خواندن کتاب درباره بدن انسان چون به آناتومی علاقه دارید، انواع انگیزه درونی هستند”.
در ادامه، راههایی جهت افزایش انگیزه درونی در زندگی روتین روزانه جهت موفقیت بیشتر در هدفگذاری را بررسی میکنیم:
- اهداف قابل دستیابی تعیین کنید: اینکه بابت هدف یا پروژهای احساس فشار کنید طبیعی است. اما حتی اگر هدف بزرگی داشته باشید میتوانید آن را به مراحل کوچکتر تقسیم کنید و آرام آرام به هدف نهایی دست یابید. دکتر حافظ میگوید “به عنوان مثال اگر پروژه یا تکلیف بزرگی دارید برای شروع تا لحظه آخر صبر نکنید. تقسیم هدف بزرگ به هدفهای کوچکتر شما را به چالش میکشد و حس خوب به پایان رساندن وظایف را به شما میدهد”.
- به خودتان جایزه بدهید: با جایزه دادن به خودتان، به خود یاد میدهید که به آدم با انگیزهتری تبدیل شوید. دکتر حافظ میگوید از لحاظ علمی “به این کار شرطیسازی عامل با استفاده از تقویت رفتار میگویند. به زبان دیگر باید بابت کار خوبی که انجام میدهید به خود پاداش دهید. هر بار که کاری را انجام میدهید میدانید که پاداش میگیرید و اگر کار را انجام ندهید میدانید که پاداشی در کار نیست. پس بین پاداش و کار سازنده و با انگیزه ارتباط ایجاد میکنید”.
- با گذشت زمان، عادت ایجاد کنید: با گذشت زمان و با تعهد میتوانید عاداتی ایجاد کنید که نیاز به فکر کردن ندارند. دکتر حافظ میگوید “بر اساس تحقیقات علمی، دو ماه طول میکشد که عادت ایجاد شود. برای اینکه انگیزه به یک عادت تبدیل شود باید فعالیتها را هر روز انجام دهیم. البته اشکالی ندارد اگر گاهی یک روز را جا بیندازیم اما این کار باید به حداقل برسد”.
پرسشنامه انگیزشی
روانشناس آموزشی معتبر و تحلیلگر رفتاری، رینا ب. پاتل (Reena B. Patel) در روش درمانیاش از چیزی استفاده میکند که به آن “موجودی انگیزشی” میگوید و به مراجعان کمک میکند سلسله مراتب مشوقها را شناسایی کنند.
پایینتر یک پرسشنامه خودارزیابی میبینید که دکتر پاتل طراحی کرده تا از هر مراجع بخواهد وقتی قصد دارند کار کوچک یا بزرگی را انجام دهند، آن را پر کنند.
پیشنهاد میکنیم پاسخهای خود را در یک دفتر یادداشت کنید چون تحقیقات علمی نشان میدهند که وقتی اهداف مکتوب میشوند، احتمال رسیدن به آنها افزایش مییابد.
- هدف شما چیست؟
- چرا میخواهید به این هدف برسید و چرا برایتان مهم است؟
- عدم دستیابی به این هدف چه عواقبی را در پی دارد؟
- اگر به هدف خود برسید نتیجهاش چه است؟
- چه چیزی ممکن است سد راه انگیزه شما برای رسیدن به این هدف شود؟
- برای غلبه بر این مانع چند راه را یادداشت کنید.
- چطور میتوانید این هدف را به اهداف کوچکتر قابل دستیابی تقسیم کنید که در نهایت شما را به هدف بزرگتر برسانند؟
- چه کسی میتواند برای رسیدن به این هدف از شما حساب پس بگیرد؟
- اگر به این هدف برسید چه جایزهای به خود میدهید؟
شما هم میتوانید از این پرسشنامه برای تشخیص اهداف، پیدا کردن علاقه درونی و پیشبینی سدهای راه استفاده نمایید تا بهتر در مسیر حرکت کنید.
همچنین با تقسیم این هدفها به اهداف کوچکتر میتوانید از احساس سردرگمی و فشار پرهیز کنید.
در نهایت، اگر برای خود یک پاداش تعیین کنید که میتواند فیزیکی یا روانی و ذهنی باشد، میتوانید با فکر کردن به این هدف جانبی راحتتر کار کنید.
وقتی هدف را به اتمام رساندید، جوابهایی که به پرسشنامه بالا دادید را مجددا بررسی کنید.
با گذشت زمان میتوانید تشخیص دهید که رسیدن به کدام نوع از اهداف برایتان سختتر است و چه عناصر انگیزشی به شما کمک میکنند که به هدف خود دست پیدا کنید. همچنین میتوانید ببینید چه چیزهایی سد راه شما قرار میگیرند و برای عبور از آنها متدلوژیهایی تدارک ببینید.
چکیده
در نهایت باید گفت که انگیزه برای هر فرد متفاوت است. به عبارت دیگر اینکه چرا انگیزهداشتن برای بعضی افراد سختتر از بقیه است تنها یک دلیل ندارد.
شناسایی عادات و الگوهای بد اولین گام تغییر است. دوما مهم است که انگیزههای درونی را بیابیم و واقعا از آنها به نفع خودمان استفاده کنیم. برای انجام این کار راههای متعددی وجود دارد. همیشه در مسیر به موانعی بر خواهید خورد اما هر گام به جلو حتی اگر کوچک باشد باز هم یک پیشرفت است.
اگر فکر میکنید به دلیل مشکل روانی دچار کمبود انگیزه هستید میتوانید از یک رواندرمانگر خوشنام، پیشنهاد و راهنمایی و کمک بگیرید. معمولا تشخیص مشکل زمینهای، سلامت روانی، احساسی و جسمی را بهبود میدهد و در نتیجه مشکلات مربوط به انگیزه را اصلاح میکند.
منبع مقاله :
https://www.verywellmind.com/highly-effective-strategies-to-harness-motivation-5120217
عاشق نوشتن درباره تغذیه