کاهش وزن در سندورم تخمدان پلی کیستیک چگونه است ؟ 

سندرم تخمدان پلی کیستیک وضعیتی است که در آن تخمدان ها مقادیر غیر طبیعی آندروژن تولید می کنند. هورمون های جنسی مردانه معمولاً در زنان به مقدار کم وجود دارند. سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیست های کوچک متعدد در تخمدان ها را توصیف می کند. با این حال، برخی از زنان مبتلا به این اختلال کیست ندارند، در حالی که برخی دیگر دارای کیست هستند. در این مقاله به بررسی چگونگی کاهش وزن در سندرم تخمدان پلی کیستیک در افراد مبتلا می پردازیم. 

کاهش وزن در سندرم تخمدان پلی کیستیک
کاهش وزن در سندرم تخمدان پلی کیستیک

در برخی موارد، یک زن به اندازه کافی هورمون برای تخمک گذاری تولید نمی کند. هنگامی که تخمک گذاری اتفاق نمی افتد، تخمدان ها می توانند کیست های کوچک زیادی تشکیل دهند. این کیست ها هورمون هایی به نام آندروژن تولید می کنند. زنان مبتلا به PCOS اغلب سطوح بالایی از آندروژن دارند. آندروژن می تواند مشکلات بیشتری را در چرخه قاعدگی زنان ایجاد کند و باعث بسیاری از علائم PCOS شود.درمان PCOS اغلب با دارو انجام می شود. داروها ممکن است PCOS را به طور کامل درمان نکنند، اما می توانند به کاهش علائم و جلوگیری از مشکلات سلامتی کمک کنند. عدم تعادل هورمونی، مقاومت به انسولین و التهاب مرتبط با این بیماری، کاهش وزن را برای زنان دشوار می کند.حتی یک کاهش وزن کوچک تقریباً 5 درصد می تواند مقاومت به انسولین، سطوح هورمونی، چرخه های قاعدگی، باروری و کیفیت کلی زندگی زنان را بهبود بخشد.

علائم سندرم تخمدان پای کیستیک

  • قاعدگی های نامنظم یا بسیار سبک
  • تخمدان های بزرگ با کیست های زیاد
  • موهای زائد بدن شامل سینه، شکم و پشت
  • آکنه یا پوست چرب
  • طاسی یا کم پشتی مو با الگوی مردانه
  • ناباروری
  • افزایش وزن به خصوص در اطراف شکم
  • تکه های کوچک پوست اضافی روی گردن یا زیر بغل

کاهش وزن در سندرم تخمدان پلی کیستیک

علت اصلی PCOS مقاومت به انسولین است. مقاومت به انسولین شرایطی است که در آن کربوهیدرات ها به طور معمول پردازش نمی شوند و منجر به ذخیره چربی می شوند. بدن به درستی به انسولین پاسخ نمی دهد یا برای انتقال گلوکز به سلول ها به انسولین بیشتری نیاز است.بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک سعی در کاهش وزن دارند زیرا باعث عدم تعادل هورمون های گرسنگی و افزایش و کاهش نامتعارف سطح قند خون در طول روز می شود.در نتیجه، برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، داشتن اختلالات غذایی مانند پرخوری غیرمعمول نیست. راه های بی خطر و موثر بسیاری برای کاهش وزن و در عین حال بهبود مقاومت به انسولین و کنترل علائم وجود دارد.

بیشتر بخوانید:  سرطان سینه: انواع ، علل ، تشخیص و درمان

کاهش مصرف کربوهیدرات

کاهش مصرف کربوهیدرات ممکن است به مدیریت PCOS به دلیل تأثیر کربوهیدرات ها بر سطح انسولین کمک کند. تقریباً 70 درصد از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مقاومت به انسولین دارند. انسولین برای مدیریت قند خون و ذخیره انرژی در بدن ضروری است. تحقیقات سطوح بالای انسولین را با افزایش چربی بدن و افزایش وزن در زنان مبتلا به PCOS مرتبط دانسته است. رژیم غذایی با GI و کربوهیدرات کم می تواند سطح انسولین را در زنان مبتلا به PCOS کاهش دهد که به روند کاهش وزن کمک می کند.

کاهش مصرف کربوهیدرات
کاهش مصرف کربوهیدرات

مصرف مقدار زیادی فیبر

از آنجایی که فیبر به احساس سیری بعد از غذا کمک می کند، یک رژیم غذایی با فیبر بالا ممکن است کاهش وزن را در زنان مبتلا به PCOS بهبود بخشد. اکثر مردم فیبر کافی دریافت نمی کنند که عمدتا در میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل یافت می شود. مقدار توصیه شده فیبر برای زنان ۱۴ گرم در هر ۱۰۰۰ کالری مصرفی یا حدود ۲۵ تا ۲۸ گرم در روز است. مصرف فیبر بیشتر می تواند به فرد کمک کند تا مدت طولانی تری با کالری کمتر احساس سیری کند. علاوه بر این، کربوهیدرات های پیچیده و پر فیبر قند خون را با سرعت کمتری افزایش می دهند.

مصرف چربی های سالم

خوردن مقدار زیادی چربی های سالم در رژیم غذایی ممکن است به فرد کمک کند بعد از غذا احساس رضایت بیشتری کند و به کاهش وزن و سایر علائم PCOS کمک کند. اگرچه چربی ها کالری بالایی دارند، افزودن چربی های سالم به وعده های غذایی می تواند حجم معده را افزایش داده و گرسنگی را کاهش دهد. 

بیشتر بخوانید:  پدیده انگ چاقی و اثرات منفی آن بر روی زندگی افراد

مصرف پروتئین کافی موثر در کاهش وزن در سندروم تخمدان پلی کیستیک

پروتئین به تثبیت قند خون و افزایش احساس سیری بعد از غذا کمک می کند، که نتیجه آن کاهش تمایل به مصرف مواد غذایی می باشد. رژیم غذایی حاوی پروتئین بیشتر در PCOS با کاهش وزن همراه است.

محدودیت در مصرف غذاهای فرآوری شده 

زنان مبتلا به PCOS باید مصرف برخی از غذاهای ناسالم را کاهش دهند. غذاهای فرآوری شده و قندهای افزوده شده سطح قند خون را بالا می برند و خطر مقاومت به انسولین را که با چاقی مرتبط است، افزایش می دهند. زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک قند را متفاوت از زنان بدون آن پردازش می کنند. آنها پس از مصرف مقادیر مساوی قند نسبت به سایر زنان سطح قند خون و انسولین بالاتری را تجربه می کنند. 

خوردن آگاهانه

زنان مبتلا به PCOS اغلب رژیم های غذایی زیادی را امتحان می کنند و سه برابر بیشتر در معرض اختلالات خوردن هستند. غذا خوردن آگاهانه یکی از راه حل های بالقوه ای است که آگاهی از علائم فیزیکی مانند گرسنگی و سیری را افزایش می دهد. رویکردهای مبتنی بر ذهن آگاهی به غذا می تواند اختلالات خوردن  به ویژه پرخوری و خوردن احساسی کمک کند. علاوه بر این، عادات غذایی آگاهانه می تواند به کاهش وزن افراد کمک کند.

آگاهانه غذا خوردن موثر در کاهش وزن در سندروم تخمدان پلی کیستیک
آگاهانه غذا خوردن موثر در کاهش وزن در سندروم تخمدان پلی کیستیک

داشتن فعالیت بدنی 

ورزش کردن حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. حرکت برای دوره های طولانی تر، با شدت و تنوع بیشتر، حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد، کالری بیشتری می سوزاند، کارکرد قلب و سایر عضلات را بهبود می بخشد هم چنین  قدرت، تعادل و استقامت را بهبود می بخشد. بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش کنند که حدود 30 دقیقه در هر روز است. فعالیت بدنی برای تمام جنبه های سلامتی و تندرستی از جمله مدیریت وزن مهم است. افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نسبت به افراد بدون سندرم تخمدان پلی کیستیک با ورزش سخت‌تر وزن کم می‌کنند. در حالی که کاهش وزن ممکن است آهسته تر باشد، ورزش همچنان فواید قدرتمندی برای کل بدن دارد و می تواند بسیاری از علائم PCOS را کاهش دهد.

بیشتر بخوانید:  مدیریت اضطراب غذایی

خواب کافی 

خواب کافی برای سلامتی بسیار مهم است. زنان مبتلا به PCOS ممکن است اختلالات خواب، از جمله خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، آپنه خواب و بی خوابی را تجربه کنند. کمبود خواب باعث افزایش فعالیت هورمون هایی می شود که باعث گرسنگی می شوند مانند گرلین و کورتیزول که باعث می شود در طول روز غذای بیشتری مصرف شود. خواب ناکافی با افزایش خطر اضافه وزن یا چاقی همراه است.

مدیریت استرس 

از آنجایی که استرس یک عامل خطر برای افزایش وزن است، مدیریت استرس می تواند به مدیریت وزن کمک کند. استرس باعث افزایش کورتیزول می شود، هورمونی که توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود. سطوح بالای کورتیزول مزمن با مقاومت به انسولین و افزایش وزن مرتبط است. استرس مزمن نیز خطر چربی شکمی را افزایش می دهد. به نوبه خود، چربی شکم التهاب را افزایش می دهد و بدن را تحریک می کند تا کورتیزول بیشتری بسازد. برای کاهش سطح کورتیزول، روی شیوه های مدیریت استرس تمرکز کنید. تکنیک هایی مانند مدیتیشن، یوگا و گذراندن وقت در طبیعت می توانند به کاهش سطح کورتیزول کمک کنند.

کلام پایانی مقاله کاهش وزن در سندروم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک ناهنجاری هورمونی شایع در زنان در سنین باروری است. این زنان معمولا دارای تخمدان های بزرگی هستند که حاوی تعداد زیادی کیست کوچک پر از مایع به نام فولیکول است. سندرم تخمدان پلی کیستیک یکی از شایع ترین علل ناباروری در زنان است زیرا به دلیل سطح بالای هورمون های مردانه در این افراد، تخمک گذاری انجام نمی شود و یا به صورت نامنظم رخ می دهد. از علائم این سندرم می توان به پریودهای نامنظم، آکنه، اضافه وزن و رشد بیش از حد مو اشاره کرد.

کاهش وزن در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک چالش برانگیز است. پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و اصلاح سبک زندگی که شامل ورزش منظم، مدیریت استرس و خواب کافی می‌شود، می‌تواند به کاهش وزن کمک کند.

 

منابع نوشته : 

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/polycystic-ovary-syndrome-pcos#:~:text=Polycystic%20ovary%20syndrome%20(PCOS)%20is,that%20form%20in%20the%20ovaries.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/diagnosis-treatment/drc-20353443

https://www.verywellhealth.com/pcos-and-weight-loss-why-it-is-so-hard-2616492

https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/a20650974/pcos-weight-loss/

https://parade.com/1124181/emilyshiffer/how-to-lose-weight-with-pcos/

https://www.prevention.com/health/health-conditions/a27456194/how-to-lose-weight-with-pcos/

https://www.healthline.com/nutrition/how-to-lose-weight-with-pcos#TOC_TITLE_HDR_15