پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی و شناخت آن

همه می ­دانیم که چاقی با پیامدهای بسیاری از جمله دیابت نوع 2، برخی از انواع سرطان و اختلال آپنه خواب انسدادی همراه است؛ اما آن­چه که کمتر به آن پرداخته شده است، پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی است. به عنوان مثال افراد چاق تمایل کمتری به ازدواج دارند. این افراد نسبت به سایرین درآمد کمتری داشته و بیش­تر از افراد با وزن نرمال مورد تبعیض قرار می­ گیرند. در کشورهای توسعه یافته ارتباط معکوسی بین چاقی و وضعیت اجتماعی- اقتصادی وجود دارد. به عبارت دیگر افراد چاق نسبت به سایرین با موانع اجتماعی و اقتصادی بیش­تری مواجه هستند.

در این مقاله به تعریف انگ چاقی، چگونگی تاثیر چاقی بر سلامت روان، و روش­ هایی برای کمک به کاهش انگ چاقی پرداخته شده است.

پیامدهای روحی و روانی ننگ چاقی
پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی

استیگما (انگ) مرتبط با چاقی

تعصب وزنی، نگرش، اعتقاد، باور، قضاوت و اقدامات منفی و تبعیض ­آمیز است که افراد را صرفا به علت وزنشان مورد هدف قرار می ­دهد. تعصب وزنی یک عمل غیرانسانی و مخرب بوده که می­ تواند در هرشکل و محیطی بروز پیدا کند. سوگیری وزنی و برچسب زدنی به افراد چاق در رسانه ­ها، مدارس، محل کار، و حتی مراکز بهداشتی دیده می ­شود. مطالعات نشان می­دهد که چاقی شایع­ترین علت آزار و اذیت نوجوانان در مدرسه است. براساس شواهد، هرچقدر که افزایش وزن بیش­تر باشد، سوگیری و تعصب افزایش پیدا می­ کند.

در ایالات متحده امریکا میزان تبعیض وزنی (به خصوص در زنان) برابر با میزان تبعیض نژادی است. حتی کودکان هم افراد چاق را تنبل، غیرجذاب، کندهوش و بی­ اراده می دانند. گزارش ­های بسیاری نشان می ­دهد که افراد چاق اظهارنظرهای تحقیرآمیزی را از خانواده، دوستان، همسالان و غریبه ­ها دریافت می­ کنند. برخی از افراد چاق تحت تاثیر این عقاید قرار گرفته و احساس شرمساری و ننگ می­ کنند. دریافت این پیام­ های منفی از رسانه­ ها و محیط اجتماعی اثرات مخربی بر اعتماد به نفس و خودکارامدی خواهد داشت.

بیشتر بخوانید:  کلستاز بارداری و علائم آن

باور عمومی این است که برچسب زدن به یک فرد به عنوان فرد “چاق” سبب افزایش انگیزه برای کاهش وزن خواهد شد؛ اما تحقیقات نشان می ­دهد که این آسیب­ روحی منجر به افزایش بیش­تر وزن می­ گردد.

اگرچه تبعیض وزنی به خوبی شناخته شده است، اما هیچ قانون، سیاسیت عمومی و نهادی برای حمایت از افراد چاق وجود ندارد.

پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی در بین کودکان

اضافه وزن یکی از شایع­ترین مشکلات مرتبط با سلامت کودکان و نوجوانان است. اغلب عواقب شناخته شده ­ی اضافه وزن تا بزرگسالی بروز پیدا نمی­ کند. با این حال، تاثیر منفی چاقی بر روح و روان افراد چاق می­ تواند در هرسنی دیده شود.

بررسی­ ها نشان داده است که محبوبیت کودکان چاق در بین همسالانشان کمتر است. در یک مطالعه از یک گروه از دانش آموران سنین 7 تا 12 سال خواسته شد تا دوستان خود را به ترتیب صمیمیت نام ببرند. نتایج نشان داد که کودکان چاق کمتر از سایرین مجبوبیت داشتند.

پیامدهای روحی و روانی ننگ چاقی در کودکان
پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی در کودکان

سوگیری در مراکز درمانی

برخی از روش­ های خاص پزشکی مانند درمان ­های مرتبط با باروری و ارتوپدی برای افراد با شاخص توده بدنی بالا (BMI) انجام نمی­ شود که ممکن است به دلیل پایین بودن ریسک موفقیت باشد؛ اما این امر می­ تواند منجر به بدتر شدن روند بیماری و یا خودداری فرد چاق از پیگیری بیماری شود.

بسیاری از افراد چاق گزارش می­ کنند که به عقیده­ ی سیستم درمانی، همه مشکلات و بیماری­ های آن­ها به دلیل افزایش وزن است. افراد چاق در مراکز بهداشتی و پزشکی جدی گرفته نمی­ شوند. پزشک در هنگام معاینه به دنبال سابقه بیماری نیست و همه علائم را به چاقی ربط می ­دهد.

بیشتر بخوانید:  برای سالم زیستن ، سبک زندگی خود را تغییر دهید!

تاثیر چاقی بر سلامت روان

مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان می­ دهد که بین چاقی و بیماری­ های روحی رابطه مستقیم وجود دارد. بیش از 60 درصد افراد چاق از مشکلات روحی مانند افسردگی رنج می­ برند که این میزان بیش­تر از جمعیت عمومی است. به طوری که نشان داده شده است که چاقی احتمال ابتلا به افسردگی را 5 برابر افزایش می ­دهد.

اضطراب و به طور خاص اضطراب اجتماعی، در 9 درصد افرادی که به دنبال درمان چاقی هستند، رخ می­ دهد. احتمال ابتلای افراد چاق به اختلالات خوردن مانند سندرم خوردن شبانه و خوردن احساسی بیش­تر است. همچنین امکان ابتلا به افسردگی در زنان چاق بیش­تر از مردان است که احتمالا به دلیل تاکید جامعه بر لاغری زنان در برخی از فرهنگ­ ها است.

نتیجه­ ی این طرز تفکر اختلالات روحی، اضطراب و کاهش اعتماد به نفس می­ باشد. مطالعات نشان داده است که  بین چاقی و خودکشی رابطه مستقیم وجود دارد و احتمال اقدام به خودکشی در زنان چاق نسبت به زنان با وزن نرمال بیش­تر است.

کووید 19، چاقی و اضطراب ناشی از آن

در طی دوره شیوع ویروس کرونا و قرنطینه، زندگی اکثریت مردم تحت تاثیر قرار گرفت. ماندن در خانه، کاهش فعالیت­ های فیزیکی و تغییر عادت­­ های غذایی مورد استفاده در افزایش وزن افراد در طول این دوران موثر بوده است.

بررسی­ ها نشان می­ دهد که به دلیل عقیده ­ی عمومی بر ارتباط مستقیم وزن و ابتلا به کووید 19، اضطراب ناشی از کووید 19 در افراد چاق بیش­تر از سایرین است. با این حال در یک نظرسنجی نشان داده شد که در طی پاندمی کرونا تنها 28% افراد دچار اضافه وزن شدند و اما حدود 65% از مردم نسبت به وزن و شکل خود نگران و مضطرب بودند.

بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره آنتی اکسیدان ها و نقش آن در بدن
پیامدهای روحی و روانی ننگ چاقی در دوران کرونا
پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی در دوران کرونا

همچنین نشان داده شد افرادی که پیش از شروع پاندمی کرونا با شکست در کاهش وزن مواجه بودند، 4/2 برابر بیش­ از سایرین از پرخوری به عنوان مکانیسم دفاعی در برابر اضطراب ناشی از کرونا استفاده کردند.

چگونه پیامدهای روحی و روانی انگ چاقی را کاهش دهیم ؟

متاسفانه تا به امروز تعداد کمی از روش ­های کاهش انگ چاقی موثر بوده است. هنوز به طور کامل مشخص نیست که کدامیک از روش ­ها می­ تواند در کاهش سوگیری وزنی تاثیرگذار باشند. برخی معتقدند که تغییر سیاست های عمومی و تبیین قانون حمایت از افراد چاق در برابر تبعیض می­ تواند در کاهش ننگ چاقی مفید باشد.

ننگ چاقی باید در همه­ ی حوزه ­های جامعه مورد توجه قرار بگیرد. رسانه­ ها، معلمان و کارکنان مراکز بهداشتی باید درمورد پیامدهای ننگ چاقی آگاه شده و آموزش ­های لازم را ببینند.

 

 

منابع

https://www.verywellmind.com/the-social-and-emotional-impact-of-obesity-5120130

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554571/