نفخ در دوران قاعدگی 

نفخ پریود یکی از شایع ترین مشکلاتی است که زنان قبل و در طول قاعدگی با آن مواجه می شوند. به خصوص آنهایی که مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی هستند، بیشتر از سایر زنان تغییرات فیزیکی و خلقی را تجربه می کنند. مشکلات گوارشی یکی از مشکلاتی است که معمولا در این دوران بروز می کند.نفخ قبل از قاعدگی بسیار آزاردهنده است و گاهی باعث کاهش عزت نفس فرد می شود. با نفخ، فرد احساس اضافه وزن می کند. خوشبختانه با ایجاد تغییراتی در سبک زندگی می توانید علائم این مشکل را کاهش دهید. در این مقاله به بررسی درمان نفخ در دوران قاعدگی می پردازیم . 

نفخ در دوران قاعدگی
نفخ در دوران قاعدگی

علت نفخ در دوران قاعدگی

نفخ قبل و در طول قاعدگی می تواند ناشی از تغییر در هورمون های جنسی پروژسترون و استروژن باشد. حدود یک هفته قبل از شروع قاعدگی، سطح هورمون پروژسترون کاهش می یابد. کاهش سطح هورمون پروژسترون باعث خونریزی قاعدگی می شود. تغییرات در سطح پروژسترون و استروژن، علاوه بر خونریزی قاعدگی، باعث می شود بدن آب و نمک بیشتری در خود نگه دارد. سلول های بدن با آب متورم می شوند و در نتیجه احساس نفخ می کنند. علائم دیگر عبارتند از:

  • ژن ها
  • نوع و مقدار ویتامین ها و مواد معدنی
  • رژیم غذایی
  • تعداد نوشیدنی ها و غذاهای حاوی کافئین
  • الکل

نفخ پریود چه زمانی رخ می دهد؟

اکثر خانم ها احتمالا قبل از قاعدگی نفخ را تجربه کرده اند. نفخ شکم یکی از شایع ترین علائم سندرم پیش از قاعدگی( PMS) ست. علائم PMS می تواند یک یا دو هفته قبل از شروع قاعدگی شروع شود. بهبود علائم معمولا بلافاصله پس از قاعدگی یا چند روز بعد رخ می دهد. علاوه بر نفخ، سایر علائم رایج عبارتند از:

  • احساس گرفتگی در شکم 
  • هوس های غذایی
  • بد خلقی
  • آکنه
  • خستگی
بیشتر بخوانید:  بیماری مزمن انسدادی ریه و روش های درمان آن

راهکارهای کاهش و درمان نفخ در دوران قاعدگی

ایجاد تغییرات در سبک زندگی می تواند به تسکین علائم نفخ کمک کند.

پرهیز از مصرف غذاهای شور

سدیم موجود در نمک باعث افزایش میزان آب ذخیره شده در بدن می شود. اجتناب از غذاهای شور به کاهش احتباس آب و بهبود نفخ پریود کمک می کند. انجمن قلب آمریکا کاهش مصرف نمک را به 1500 میلی گرم در روز توصیه می کند. بسیاری از غذاهای فرآوری شده حاوی نمک هستند. بنابراین، یکی از راه‌های جلوگیری از نمک اضافی، پختن غذا در خانه است.

مصرف غذاهای غنی از پتاسیم 

خوردن غذاهای غنی از پتاسیم نفخ قبل از قاعدگی را کاهش می دهد. پتاسیم سطح سدیم را کاهش می دهد و تولید ادرار را افزایش می دهد. بنابراین، پتاسیم می تواند احتباس آب در بدن را کاهش دهد و نفخ قبل از قاعدگی را بهبود بخشد. غذاهای غنی از پتاسیم که ممکن است نفخ را کاهش دهند عبارتند از:

  • سبزی های دارای برگ تیره مانند اسفناج
  • سیب زمینی شیرین
  • موز
  • آووکادوها
  • گوجه فرنگی

ورزش منظم 

ورزش منظم در بهبود علائم PMS موثر است. نفخ قاعدگی یکی از علائم سندرم پیش از قاعدگی است. ورزش منظم می تواند  در کاهش نفخ قاعدگی موثر باشد. برای حفظ سلامتی به طور متوسط ​​2.5 ساعت در هفته فعالیت بدنی توصیه می شود.

ورزش کردن موثر در رفع نفخ در دوران قاعدگی
ورزش کردن موثر در رفع نفخ در دوران قاعدگی

مصرف دیوریتیک ها 

دیوریتیک ها باعث افزایش  تولید ادرار در بدن می شوند . غذاهای ادرارآور به کاهش احتباس آب در بدن کمک می کنند. از آنجا که احتباس آب باعث نفخ قاعدگی می شود، تعدیل کننده ها می توانند به طور موثر نفخ قاعدگی را بهبود بخشند. بسیاری از غذاها به طور طبیعی خاصیت ادرارآوری دارند. اگر خانمی در دوران قاعدگی دچار نفخ می شود، می تواند بیشتر از این مواد غذایی مصرف کند. برخی از غذاهای طبیعی ادار آور  عبارتند از:

  • مارچوبه
  • آناناس
  • هلو
  • خیار
  • تره فرنگی
  • زنجبیل
  • سیر
بیشتر بخوانید:  همه چیز درباره بیماری دیابت

البته دیورتیک ها به شکل قرص نیز موجود هستند. پزشک ممکن است این قرص ها را در زمانی که نفخ پریود شدید است و درمان های خانگی کمکی نمی کند تجویز کند.

مصرف قرص های ضدبارداری موثر در درمان نفخ در دوران قاعدگی 

مصرف قرص های ضد بارداری می تواند به بهبود نفخ کمک کند. با این حال، در برخی از زنان، مصرف قرص های ضد بارداری باعث می شود که آنها احساس نفخ بیشتری کنند. تأثیر این قرص ها در زنان متفاوت است. بنابراین بهتر است قبل از مصرف این قرص ها با پزشک مشورت کنید .

عدم استفاده از کربوهیدرات های تصفیه شده 

مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده مانند آرد سفید و قندهای فرآوری شده می تواند باعث افزایش شدید قند خون شود. افزایش سطح قند خون همچنین باعث افزایش سطح انسولین در خون می شود که باعث می شود کلیه ها سدیم بیشتری را حفظ کنند. افزایش سطح سدیم منجر به احتباس آب در بدن می شود. اگر خانمی می خواهد احتباس آب را کاهش دهد و نفخ قاعدگی را بهبود بخشد، بهتر است از مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده خودداری کند.

عدم استفاده از الکل و کافئین

الکل و کافئین هر دو در ایجاد نفخ و سایر علائم PMS نقش دارند. به جای این نوشیدنی ها آب بیشتری بنوشید. سعی کنید به جای قهوه از سایر نوشیدنی های کم کافئین مانند چای استفاده کنید.

افزایش مصرف منیزیم 

این ماده معدنی یک الکترولیت است که می تواند به تنظیم تعادل مایعات کمک کند. مصرف 200 میلی گرم در روز می تواند نفخ خفیف قبل از قاعدگی را کاهش دهد.در مورد مصرف قرص منیزیم با پزشک خود صحبت کنید یا معمولاً در روزهای قبل از نفخ، منیزیم بیشتری را در رژیم غذایی خود دریافت کنید. آجیل، اسفناج، لوبیا سیاه، کره بادام زمینی، برنج قهوه ای و سیب زمینی منابع خوب منیزیم هستند.

بیشتر بخوانید:  سرطان واژن ، علائم و روش های درمان این سرطان
افزایش مصرف مواد غذایی منیزیم دار
افزایش مصرف مواد غذایی منیزیم دار

کاهش استرس 

زنانی که سطح استرس بالاتری دارند، احتمال بیشتری دارد که علائم سندرم پیش از قاعدگی را تجربه کنند. یافتن راه هایی برای آرامش می تواند به کاهش استرس کمک کند. یوگا ، مدیتیشن و ماساژ راهکارهایی برای کاهش استرس می باشند. 

کلام پایانی مقاله درمان نفخ در دوران قاعدگی

برای اکثر خانم ها نفخ قبل از قاعدگی بسیار ناخوشایند است، اما در فعالیت های روزانه آنها اختلال ایجاد نمی کند. اگر نفخ قاعدگی بر زندگی روزمره تأثیر می گذارد و بعد از مدتی برطرف نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. زیرا گاهی نفخ نشانه یک بیماری و مشکل جدی است.

 

منابع نوشته : 

https://www.healthline.com/health/womens-health/period-bloating

https://www.womenshealthmag.com/health/a19995105/de-bloat-during-period/

https://yoppie.com/blog/period-bloating-going-on

https://flo.health/menstrual-cycle/health/symptoms-and-diseases/bloating-before-period

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319579