تماشای بیش از حد تلویزیون در سنین 40 الی 50 سالگی می تواند بر سلامت مغز تاثیر بگذارد!

چه راهکار هایی می توان به منظور جلوگیری از این اثرات مخرب انجام داد؟

بنابر گفته های محققان، افرادی که در سنین میانسالی بیشتر تلویزیون تماشا می کنند با احتمال بیشتری در مواجهه با آسیب های مغزی قرار می گیرند. مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهند که تماشای بیش از حد تلویزیون می تواند باعث کاهش ویژگی های شناختی و ماده خاکستری مغز شود.

اثر مخرب تماشای بیش از حد تلویزیون بر مغز
اثر مخرب تماشای بیش از حد تلویزیون بر مغز

به همین منظور کارشناسان توصیه می کنند بهتر است فعالیتی جایگزین تماشای تلویزیون شود که افراد بتوانند از آن لذت برده و در عین حال به آن پایبند باشند.

هرچه تماشای تلویزیون طی سنین 40 الی 60 سالگی بیشتر باشد، خطر ابتلا به مشکلات مغزی در سال های بعد بیشتر خواهد بود.

موارد یاد شده بنا به گفته محققانی است که طی چند وقت اخیر در سال 2021 سه مطالعه جدید را در همایش بیماری های اپیدمیولوژی، پیشگیری، سبک زندگی و کاردیومتابولیک انجمن قلب آمریکا ارائه دادند.

در مطالعات ذکر شده از تماشای تلویزیون به عنوان معیار سنجش رفتار کم تحرک استفاده شده است. طی این پژوهش ها سلامت مغز با پاسخ دادن به سوالات شرکت کنندگان در مورد عادات تماشای تلویزیون، انجام آزمایش های شناختی و آزمایشات MRI مغزی اندازه گیری شد.

تاثیر مخرب تماشای تلویزیون بر سلول های مغزی
تاثیر مخرب تماشای تلویزیون بر سلول های مغزی

تماشای تلویزیون با استفاده از میزان محتوای تماشا شده در اوقات فراغت به صورت زیر اندازه گیری شد:

  • حداقل میزان تماشای تلویزیون
  • تماشای تلویزیون به میزان متوسط
  • حداکثر میزان تماشای تلویزیون

با توجه به موارد یاد شده، یافته های محققان نشان می دهد افرادی که معمولا به میزان متوسط یا زیاد تلویزیون تماشا می کنند، کاهش شناختی بیشتر و کاهش ماده خاکستری در مغز بیشتری را نسبت به سایر افراد جامعه طی اواخر زندگی تجربه می کنند.

بیشتر بخوانید:  10 راهکار برای یک کاهش وزن موفقیت آمیز !

ماده خاکستری مغز در تصمیم گیری، شنوایی، بینایی و کنترل عضلات بدن نقش بسزایی دارد.

محققان همچنین دریافتند که تأثیر مثبت فعالیت بدنی لزوماً برای مقابله با تأثیرات منفی ناشی از تماشای بیش از حد تلویزیون کافی نیست. البته این یافته بدان معنا نیست که افراد باید ورزش کردن خود را رها کنند!

با توجه به داده های آماری به دست آمده در این زمینه، هر 1 ساعت افزایش در میانگین زمان تماشای تلویزیون در روز به کاهش 0.5 درصدی حجم ماده خاکستری مغز منجر می شود.

بررسی نظرات متخصصین در زمینه اثرات تماشای بیش از حد تلویزیون

انجمن قلب آمریكا در وب سایت خود اعلام كرده است كه بی تحرکی و نشستن بیش از حد با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت نوع 2، سرطان روده بزرگ و ریه و مرگ زودرس به طور چشمگیری مرتبط است.

لازم به ذکر است که بنا بر گفته ی Heather Snyder، معاون رئیس جمهور امریکا در روابط پزشکی و علمی انجمن آلزایمر، باید تفاوت بین ارتباط و علیت را به خوبی به خاطر بسپاریم.

وی همچنین خاطر نشان می کند: “این کار به تحقیق مشابهی مرتبط می شود که حاکی از ارتباط بین تماشای تلویزیون و کاهش شناختی در زندگی است، اما علت آن  را ثابت نمی کند”

اثر مخرب تماشای بیش از حد تلویزیون بر مغز
اثر مخرب تماشای بیش از حد تلویزیون بر مغز

بنابراین تحقیقات بیشتری برای درک و فهمیدن این ارتباط مورد نیاز است. به عنوان مثال به این پرسش بپردازیم که: “آیا چیز خاصی در مورد تماشای تلویزیون وجود دارد یا اینکه تماشای تلویزیون بیشتر به این معنی است که شما فعالیت کمتری دارید؟”

بیشتر بخوانید:  15 اشتباه رایجی که در مسیر کاهش وزن تجربه می‌کنید !

Snyder در این زمینه خاطر نشان می کند که به جای اندیشیدن به ارتباط میان تماشای تلویزیون و اثرات مخرب مغزی، به این موضوع فکر کنید که علاوه بر تماشای تلویزیون چه کار دیگری می توانید انجام دهید؟

در این راستا وی توصیه می کند فعالیت هایی را انتخاب کنید که می دانید برای سلامت قلب، مغز و بدن مفید هستند.

وی می گوید:”یک تحقیق در حال پیشرفت نشان می دهد که ورزش کردن به صورت منظم و مداوم (در صورت توانایی)، داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای کاهش وزن یا حفظ وزن و داشتن ارتباط اجتماعی و شناختی سازنده می تواند به خوبی خطر کاهش توانایی شناختی مغز را کاهش دهد.”

به عبارت دیگر، فعالیت هایی که امروزه از سلامت شما حمایت می کنند، ممکن است کلید محافظت از سلامت مغز شما در سال های آینده نیز باشد.

چه کار هایی را می توانید از امروز آغاز کنید؟

هنگامی که نوبت به اصلاح سبک زندگی می رسد، آنچه در نهایت اهمیت دارد انتخاب شماست که تصمیم بگیرید چگونه برای رسیدن به بهترین نتیجه اقدام کنید. شما بهترین کسی هستید که خودتان را به خوبی می شناسید و می دانید به چه چیزهایی پایبند می مانید و چه چیزهایی را رها می کنید.

در این راستا توصیه می کند:” به جای برداشتن کنترل تلویزیون، یک کتاب جالب مطالعه کنید یا به پیاده روی بروید!”

با این حال، زمینه علایق شخصی نیز در این زمینه بسیار مهم است. این موضوع بدان معناست که اگر اهل مطالعه کتاب نیستید، تصمیم نگیرید تمام ساعات تلویزیون را با کتاب خواندن جایگزین کنید. انجام دادن سرگرمی هایی که مورد علاقه تان نیست شاید در ابتدا راهکار بدی نباشد اما به ندرت می تواند به یک روند پایدار تبدیل شود.

بیشتر بخوانید:  برای سالم زیستن ، سبک زندگی خود را تغییر دهید!

درعوض، بهتر است فعالیت هایی را انجام دهید که از آنها لذت می برید و به همین دلیل احتمالاً به مدت طولانی تری آنها را ادامه داده و به مرور زمانی را که به تماشای تلویزیون اختصاص می دادید صرف انجام فعالیت های مورد علاقه خود می کنید.

فعالیت های بدنی سازنده بنا بر توصیه انجمن قلب امریکا (AHA) شامل موارد زیر می شوند:

  • پیاده روی سریع (سرعت حداقل 4 کیلومتر در ساعت)
  • ورزش های هوازی در آب
  • رقصیدن (در سالن رقص یا به صورت فعالیت های اجتماعی)
  • باغبانی کردن
  • ورزش تنیس
  • دوچرخه سواری با سرعت کندتر از 16 کیلومتر در ساعت
دوچرخه سواری ورزشی مفرح به جای تماشای تلویزیون
دوچرخه سواری ورزشی مفرح به جای تماشای تلویزیون

این فعالیت ها همچنین می توانند شامل فعالیت هایی جدی تر و حرفه ای تری مثل موارد زیر که باز هم توسط AHA پیشنهاد شده نیز باشند:

  • کوهنوردی در مسیر سربالایی و پر شیب یا با کوله پشتی سنگین
  • دویدن به صورت حرفه ای
  • شنا کردن
  • انجام رقص های هوازی
  • فعالیت های باغبانی سنگین مثل کندن گودال
  • تنیس به صورت انفرادی
  • دوچرخه سواری با سرعت 16 کیلومتر در ساعت یا سریع تر
  • طناب بازی

شما همچنین می توانید فعالیت های کم تحرک بیشتری را برای تحریک عملکرد مغز انجام دهید.مثل مواردی مانند بافندگی، حل کردن جدول کلمات متقاطع و یا نواختن ساز

با وجود تمامی موارد یاد شده، دفعه بعدی که به کنترل تلویزیون رسیدید، 20 سال دیگر و سلامت مغز خود را تصور کنید و از خود بپرسید: آیا تماشای تلویزیون سالم ترین راه استفاده از وقت است؟

لینک مطلب:

https://www.healthline.com/health-news/too-much-tv-in-your-40s-50s-can-affect-brain-health-what-you-can-do#What-you-can-do-starting-today