آیا یائسگی می تواند باعث خارش شود؟

خارش پوست در دوران یائسگی یک مشکل رایج است. افراد ممکن است خارش را در بدن، صورت یا اندام تناسلی خود تجربه کنند. یائسگی بخشی طبیعی از فرآیند بدن است که در اکثر زنان در یک سوم میانی سن آنها رخ می دهد. در طی این مدت، تخمدان ها معمولاً هورمون های جنسی طبیعی (استروژن و پروژسترون) کمتری تولید می کنند. استروژن رشد طبیعی سینه‌ها، رحم، چرخه تخمک‌گذاری را افزایش می‌دهد و بر ظاهر و سلامت زنان تأثیر می‌گذارد. پروژسترون همچنین قاعدگی را کنترل می کند و دیواره رحم را برای تخمک های بارور شده آماده می کند. تغییرات هورمونی که در دوران یائسگی رخ می دهد می تواند باعث بروز بسیاری از علائم فیزیکی شناخته شده و ناخوشایند مانند گرگرفتگی، نوسانات خلقی، خشکی واژن و تعریق شبانه شود. برخی از زنان نیز ممکن است تغییراتی را در پوست خود تجربه کنند، مانند خارش پوست. خارش ممکن است در دوره قبل از یائسگی و مدت کوتاهی پس از یائسگی باقی بماند. دوره های پیش از یائسگی 8 تا 10 سال قبل از یائسگی است.

خارش پوست در دوران یائسگی

یائسگی را می توان پایان دوره قاعدگی دانست و در واقع آخرین قاعدگی هر زنی را مترادف با شروع یائسگی دانست. بنابراین در چنین مواقعی تولید هورمون های زنانه مانند استروژن و پروژسترون توسط تخمدان ها شروع به کاهش می کند تا به یائسگی منجر شود. کاهش تولید استروژن باعث کاهش عملکرد طبیعی کلاژن در پوست می شود که باعث می شود پوست ضخامت طبیعی خود را از دست داده و خشک شود. استروژن برای سلامت پوست مهم است. این هورمون با تحریک تولید روغن های طبیعی در بدن و همچنین کلاژن به هیدراته نگه داشتن پوست کمک می کند. کلاژن پروتئینی است که استحکام و قابلیت ارتجاعی پوست را فراهم می کند. کاهش چربی و کلاژن طبیعی می تواند باعث خشکی و نازک شدن پوست نسبت به قبل از یائسگی شود که می تواند منجر به خارش پوست شود.

خارش پوست در دوران یائسگی
خارش پوست در دوران یائسگی

انواع خارش

زنان یائسه ممکن است انواع مختلفی از خارش را تجربه کنند.

خارش پوست

از آنجایی که پوست در دوران یائسگی خشک‌تر و انعطاف‌پذیرتر می‌شود، زنان ممکن است به محصولاتی مانند صابون‌ها و مواد شوینده که می‌توانند پوست را تحریک کرده و باعث التهاب و خارش شوند، حساس‌تر شوند. برخی از زنان علاوه بر خارش، بی حسی پوست را نیز تجربه می کنند. دامنه خارش ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد. در موارد شدیدتر، خارش ممکن است باعث اختلالات خواب قابل توجه و همچنین تغییراتی در زندگی عادی شود. سایر تغییرات پوستی که ممکن است همراه با خارش باشد عبارتند از:

  • پوست خشک
  • بثورات پوستی
  • پوست قرمز شده
  • برجستگی های کوچک روی سطح پوست
بیشتر بخوانید:  سرطان سینه: انواع ، علل ، تشخیص و درمان

خارش ناحیه تناسلی

کاهش سطح استروژن می تواند باعث مشکلات واژن در دوران یائسگی یا بعد از یائسگی شود. ممکن است افراد در دوران یائسگی بیشتر متوجه خارش واژن شوند.

سطوح پایین استروژن می تواند بافت واژن را خشک کرده و آن را نازک تر از حد معمول کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، آتروفی واژن یا واژینیت آتروفیک نامیده می شود که می تواند باعث خارش و درد در واژن شود ، همچنین ممکن است رابطه جنسی را دردناک تر کند. عوامل زیر نیز می توانند باعث خارش واژن شوند:

  • تحریک ناشی از صابون ها یا مواد شوینده
  • التهاب
  • سرطان واژن یا به ندرت سرطان دهانه رحم

جلوگیری از خارش در دوران یائسگی

زنان می توانند با انجام اقداماتی خارش پوست را در دوران یائسگی کاهش دهند. این اقدامات شامل :

  • برای کاهش خارش پوست در دوران یائسگی هیدراته بمانید

نوشیدن آب کافی برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از کدر شدن و خارش پوست ضروری است.

  • حمام یا دوش آب گرم نگیرید

استفاده از حمام یا دوش آب گرم می تواند باعث از دست دادن روغن های ضروری پوست شود. برای کسانی که پوست تحریک شده دارند بهتر است از آب ولرم استفاده کنند.

  • خشک کردن بعد از حمام

مالش پوست خشک بعد از حمام یا دوش گرفتن می تواند باعث تحریک و خارش بیشتر پوست شود. به آرامی پوست را با یک حوله نرم و تمیز لمس کنید تا از تحریک بیشتر جلوگیری کنید.

  • از خاراندن خودداری کنید

خاراندن پوست می تواند باعث پارگی و آسیب به پوست شود، به خصوص اگر از قبل حساس یا ملتهب باشد. در عوض، از کمپرس خنک برای تسکین خارش استفاده کنید. شب ها دستکش بپوشید تا در خواب پوست را خراش ندهید.

  • از محصولات مراقبت از پوست بدون بو استفاده کنید

صابون ها و عطرهای معطر حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند پوست را تحریک کنند. صابون ها و پاک کننده های بدون عطر برای پوست های خشک و حساس ایمن تر هستند.

  • کاهش مصرف الکل و نیکوتین

این مواد می توانند باعث خشکی پوست و در نتیجه پیری زودرس پوست شوند.

  • پارچه‌های نرم و گشاد بپوشید

لباس‌های نخی و پارچه‌ای نسبت به الیاف پشمی یا مصنوعی که ممکن است به پوست نیز بچسبند کمتر باعث تحریک پوست می‌شوند.

  • پرهیز از نور شدید خورشید

اشعه مضر UV خورشید می تواند باعث خشکی، خارش یا حساسیت بیشتر پوست شود. از کرم ضد آفتاب با SPF بالا مناسب برای پوست های حساس استفاده کنید.

  • تغذیه مناسب راهی برای پیشگیری از خارش پوست در دوران یائسگی

یک رژیم غذایی متعادل و غنی از غذاهای طبیعی برای سلامت پوست ضروری است. برخی از مکمل ها نیز اثرات مفیدی بر روی پوست نشان داده اند. مکمل هایی مانند ویتامین C، گاما لینولنیک اسید (GLA)، پپتیدهای کلاژن و اسیدهای چرب امگا سه.

بیشتر بخوانید:  هر آنچه باید درباره آسم بدانید
خارش پوست در دوران یائسگی
خارش پوست در دوران یائسگی

درمان های پزشکی خارش پوست در دوران یائسگی

در برخی موارد، خارش ممکن است با وجود درمان در خانه ادامه یابد. ممکن است به درمان های بدون نسخه یا داروهای تجویزی نیاز باشد.

کرم های استروئیدی

کرم های استروئیدی با نسخه یا بدون نسخه در دسترس هستند. این مواد حاوی حداقل یک درصد هیدروکورتیزون هستند که در صورت استفاده مستقیم روی نواحی آسیب دیده خارش و التهاب پوست را برطرف می کند. کرم های استروئیدی فقط برای استفاده کوتاه مدت هستند. استفاده از استروئیدهای موضعی برای بیش از یک هفته می تواند عوارض جانبی مانند نازک شدن پوست، قرمزی و تاول ایجاد کند.

مصرف آنتی هیستامین ها برای کاهش خارش پوست در دوران یائسگی

اگرچه از آنتی هیستامین ها برای درمان آلرژی استفاده می شود، اما انواعی وجود دارد که می توانند خارش یائسگی را تسکین دهند. آنتی هیستامین ها را می توان به صورت موضعی به عنوان کرم یا به عنوان قرص استفاده کرد.

کرم های بی حس کننده

کرم های بی حس کننده موضعی، مانند کرم بنزوکائین، پوست را بی حس می کند و خارش را به طور موقت تسکین می دهد. آنها فقط برای استفاده کوتاه مدت هستند و نباید روی پوست آسیب دیده استفاده شوند زیرا می تواند هر گونه تحریک را بدتر کند.

درمان جایگزین هورمونی برای درمان خارش پوست در دوران یائسگی

درمان جایگزینی هورمون در دوران یائسگی برای کمک به افزایش سطح هورمون استفاده می شود که می تواند به کاهش علائم یائسگی از جمله گرگرفتگی، خشکی واژن و تحلیل استخوان کمک کند. اگرچه خارش یائسگی دلیل اصلی استفاده از درمان جایگزین هورمونی  در افراد نیست، افزایش سطح استروژن ممکن است خارش را کاهش دهد.

بیشتر بخوانید:  درباره سرطان آندومتر چه می دانید؟

فیتواستروژن ها

فیتواستروژن ها ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در گیاهان یافت می شوند. اگرچه آنها با استروژن تولید شده توسط بدن متفاوت هستند، اما می توانند به گیرنده های استروژن متصل شوند و عملکرد مشابهی داشته باشند. تحقیقات در مورد اثرات فیتواستروژن ها در درمان علائم یائسگی هنوز نسبتاً جدید است. با این حال، فیتواستروژن ها ممکن است برخی از مزایای مشابه درمان جایگزین هورمونی  را داشته باشند اما عوارض جانبی کمتری داشته باشند.

کلام پایانی

هنگامی که زنان یائسگی طبیعی را تجربه می کنند، تولید استروژن به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. اگرچه مقدار کمی از این هورمون پس از یائسگی توسط سایر اندام های بدن ساخته می شود، اما بسیار کم است و برای حفظ حالت های پیش از یائسگی کافی نیست. تولید پروژسترون در زنان یائسه تقریبا متوقف می شود. خشکی پوست پدیده ای است که اکثر خانم ها در ابتدای یائسگی با آن دست و پنجه نرم می کنند. خارش پوست در این دوران بسیار مشکل ساز است و اغلب با قرمزی و استرس زیاد همراه است.

مردم اغلب می توانند خارش را با داروهای خانگی، داروهای بدون نسخه و اجتناب از برخی محصولات درمان کنند. اگر خارش شدید باشد و با درمان های خانگی بهبود نیابد، پزشک ممکن است هورمون درمانی را توصیه کند.

منابع نوشته

https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-itching

https://www.healthline.com/health/menopause/menopause-itching

https://www.livehealthily.com/menopause/itchy-skin